• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Tips voor de startende ZZP’er: Beroepsaansprakelijkheid, nuttig of niet?

Als startende ZZP’er moet je veel regelen. Op de standaard checklists staat onder andere een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je hebt al een rechtsbijstandverzekering en een gewone aansprakelijkheidsverzekering. Is zo’n BA dan nog zinvol?

Tips voor de startende ZZP’er: Beroepsaansprakelijkheid, nuttig of niet?

Als startende ZZP’er moet je veel regelen. Op de standaard checklists staat onder andere een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je hebt al een rechtsbijstandverzekering en een gewone aansprakelijkheidsverzekering. Is zo’n BA dan nog zinvol?

Dat je met een eigen onderneming een gewone zakelijke aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten, is duidelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een kopje koffie valt over een laptop. Een kostbaar prototype dat stukvalt of een klant die in al zijn enthousiasme van de trap rolt. Het zijn de ‘normale’ ongelukjes, de zogenaamde zaak- en letselschaden.

Beroepsmisser

Maar wat als je als professional een fout maakt? Een beroepsmisser. Een vergissing kan grote financiële gevolgen hebben. En een gewone aansprakelijkheidsverzekering dekt die niet!

Denk aan een bouwkundig adviseur die een vergissing maakt in een tekening of een berekening waardoor het gebouw instort, of een verkeerd pensioenadvies, waardoor de kosten van de werkgever hoger zijn dan noodzakelijk, of een advocaat die een termijn heeft laten verlopen. Allemaal standaard missers die elke zelfstandige professional kan begaan.

Na ontdekking van zo’n misser, zal je opdrachtgever niet blij zijn en je aansprakelijk stellen voor de ontstane schade.

Financiële schade

De omvang van de financiële schade is afhankelijk van de dienst die de adviseur verleent. Daarnaast kunnen leverings- of werkvoorwaarden van toepassing zijn die aansprakelijkheid beperkt of zelfs (gedeeltelijk) uitsluit. Denk bij schade aan: de kosten van vertraging, verlies van inkomsten, gemiste besparingen, kosten ter voorkoming of beperking van verdere schade, enz.

Rechtsbijstandverzekering?

Als je aansprakelijk wordt gesteld zal je een jurist in de hand moeten nemen om verweer te voeren. De kosten lopen al snel op tot tienduizenden euro’s – of je nu schuldig bent of niet. Gelukkig heb je een rechtsbijstandverzekering. Die zal de kosten van een rechtszaak op zijn minst toch wel dekken?

Nee. Een rechtsbijstandverzekering sluit verweerkosten voor beroepsaansprakelijkheid uit! De enige manier om je hiertegen te verzekeren is dus via een BA (beroepsaansprakelijkheidsverzekering). De verzekeraar vergoedt niet alleen de schade, maar betaalt ook de rechtskosten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dus wel degelijk nuttig.

Voor wie?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is er in principe voor alle (zakelijke) dienstverleners die adviesproducten leveren, ongeacht de ondernemingsvorm.

Kies bij het sluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor een partij met een bewezen trackrecord, jarenlange ervaring en kennis van zaken. bavXL biedt hoogwaardige aansprakelijkheidsverzekeringen met aantrekkelijke collectiviteitskortingen.

bavXL is onderdeel van Kendall Mason

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
aovXL

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL: