• Laatste update:
 • Plaatsingsdatum:
 • Update datum:
 • Leestijd: 3 min

Starten als zzp’er? Dit zijn de opstartkosten

Zodra je besloten hebt om als zelfstandige door het leven te gaan, kun je waarschijnlijk niet wachten met het starten. Jouw ideeën omzetten in daden kost je geen energie, maar het levert je juist energie op. Voor een kickstart nemen we jou mee in de noodzakelijke stappen en de kosten waar je rekening mee moet houden. Niet alles hoeft in één keer, andere zaken moet je wel gelijk regelen.

Opstartkosten zzp’er – Voorbereidingen op het ondernemerschap

Je verwacht waarschijnlijk als eerste stap het inschrijven bij de KvK. Toch willen wij eerst één stapje terug. Voor het financieren van je onderneming kan het belangrijk zijn om een ondernemingsplan op te stellen. Een ondernemingsplan helpt jou bij het krijgen van een financiering. Hierin laat je zien wat de plannen zijn en toon je aan dat er markt voor is. Zie het als een pitch voor banken.

Mogelijk moet je eerst kosten maken voor het uit laten voeren van een marktonderzoek. De kosten hiervoor lopen sterk uiteen. Bij het uitbesteden van een uitgebreid onderzoek, kunnen de kosten oplopen tot €7.500. Als je zelf het onderzoek doet, kun je de kosten beperkt houden. Verzamel bewijsstukken van deze kosten. Je kunt ze later als opstartkosten opvoeren in de administratie.

Een afspraak maken bij de KvK

Voor het inschrijven bij de KvK betaal je €51,95. Zij zorgen ervoor dat ook de Belastingdienst weet dat jij nu ondernemer bent. Tegen betaling krijg je een bewijs van inschrijving mee naar huis. Daar betaal je €15,60 extra voor. Na de inschrijving krijg je brieven van de Belastingdienst met onder andere ook je btw-nummer.

Een zakelijke bankrekeningnummer aanvragen

Je mag je eigen persoonlijke betaalrekening gebruiken voor je zakelijke transacties, maar beter regel je het anders. Het is veel eenvoudiger om zakelijk en privé gescheiden te houden. Zo houd je overzicht en is er later geen discussie of een betaling of ontvangen bedrag privé of zakelijk is. De kosten voor een zakelijke rekening liggen tussen €5 en €15 per maand. Het kan nog goedkoper, maar dan heb je een rekening met beperkingen. Je krijgt bijvoorbeeld geen pasje of het afstorten van contant geld is niet mogelijk. Je kunt kiezen voor de bank waar je nu al bankiert, maar kijk vooral ook nog even verder. Je wilt het namelijk in één keer goed regelen.

De kosten van het opzetten van een administratie

In het begin kun je jouw administratie eenvoudig gratis regelen in Excel. Of je doet het in één keer goed en je zet een basisadministratie op in een boekhoudprogramma. Je begint in het klein, maar uiteindelijk moet je toch overstappen naar professionele programma’s. Je kunt alle transacties via jouw zakelijke rekening direct laten landen in het boekhoudprogramma. Dat scheelt veel tikwerk. Ook kun je de BTW-aangifte automatisch laten verzorgen via het boekhoudprogramma. Dus niet ieder kwartaal weer uren investeren in het regelen van de BTW-aangifte.

Gemiddeld komen de kosten uit op €10 per maand. Mogelijk heb je nog een cursus nodig voor de ondersteuning. Een klassikale cursus kost je ongeveer €150. Het is verstandig om voor de aangifte inkomstenbelasting wel een boekhouder in te schakelen. Kosten hiervoor starten bij €200 en lopen op tot €350 per kwartaal.

Of je besteedt je administratie uit

Zie je het niet zitten om zelf je administratie te doen en breng je het liefst een doos met facturen naar de boekhouder? Dat kan, maar dat gaat je wel extra geld kosten. In welke mate de boekhouder het werk overneemt, is afhankelijk van de afspraken die je maakt. De kosten liggen tussen €750 en €2.000 per jaar. Je kunt je ook in laten werken door de boekhouder, zodat je de administratie wel deels zelf doet. Dat is goedkoper en zelf actief betrokken zijn bij de administratie zorgt ook voor inzicht in de cijfers van jouw bedrijf.

Opstarten met een AOV is voordeliger dan je denkt!

Cosmas Blaauw | Oprichter SharePeople

Zorg voor de meest noodzakelijke verzekeringen

Er zijn verzekeringen en voorzieningen die echt moeten (must have) en er zijn verzekeringen die nu nog niet strikt noodzakelijk zijn (nice to have). Het opbouwen van pensioen zal bijvoorbeeld niet je eerste prioriteit zijn. Financiële vangnetten die je beter wél gelijk regelt zijn het verzekeren van de aansprakelijkheid, jouw zakelijke bezittingen en het wegvallen van het inkomen na arbeidsongeschiktheid.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is handig en je zakelijke bezittingen verzeker je met een inventaris- en goederenverzekering. De kosten hiervoor beginnen bij €15 per maand. Mogelijk zijn de bezittingen ook te verzekeren in je privé inboedelverzekering. Spreek dit dus even door met de verzekeraar.

Via SharePeople regel je snel en eenvoudig een vangnet voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Als je niet meer kunt werken, moet je nog steeds een inkomen hebben om de financiële huishouding voort te zetten. Dat kan al vanaf €30 per maand. Eenmalig betaal je bij het inschrijven €125.

Een overzicht van de opstartkosten

We zetten al het bovenstaande nog even overzichtelijk voor je op een rij. Samenvattend kun je rekening houden met de volgende (minimale) opstartkosten:

Eenmalige uitgaven:

 • Inschrijving bij de KvK: €51,95
 • Cursus boekhouden: €150
 • Inschrijfkosten SharePeople: €125

Doorlopende uitgaven omgerekend naar bedragen per maand (afgerond op hele bedragen):

 • Zakelijke bankrekening: €5 tot €15
 • Boekhoudprogramma: €10
 • Aangifte inkomstenbelasting: €63 tot €167
 • Zakelijke verzekeringen: €15
 • Inkomsten bij arbeidsongeschiktheid: €30

Je eerste €50 is al uitgegeven bij de Kamer van Koophandel voordat je aan de slag kunt als zzp’er. Maar alleen met een inschrijving ben je er dus nog niet. Jij weet nu wat de opstartkosten zijn. En ook altijd fijn, hoe je ze zo laag mogelijk kunt houden. Want ja er moet eerst verdient worden toch?

ZZP Agenda

Onze partners

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.