• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Laat geen geld liggen!

Waar heb je recht op als zzp’er indien je in een situatie beland waarvoor je als werknemer als vanzelfsprekend verzekerd bent? Ik merk regelmatig dat veel zzp’ers hier weinig mee bezig zijn en zich hier (indien mogelijk) ook niet op hebben voorbereid. Veel zzp’ers gaan ervan uit dat er geen enkel recht is omdat  je je als zelfstandige overal zelf voor moet verzekeren.

Uiteraard is dit voor veel verzekeringen het geval maar zo zijn er ook enkele uitkeringen waar jij als zzp’er wel degelijk recht op hebt, uiteraard als je aan de voorwaarden voldoet.

Zwanger en zelfstandig

Een uitkering waar u als vrouwelijke zelfstandige in ieder geval recht op hebt en welke u geen geld kost is de Zelfstandig en zwanger regeling (ZEZ). De hoogte van deze uitkering is maximaal 100% van het wettelijke bruto minimumloon gedurende een periode van ten minste 16 weken. Je dient hiervoor in het voorgaande jaar minimaal 1.225 uur in jouw onderneming hebben gewerkt. Bij minder uren is de uitkering afhankelijk van de winst/inkomsten van het jaar voorafgaand aan de uitkering.

Lees hier meer over de ZEZ.

Bijstandverlening zelfstandigen

Heb je als zzp’er financiële ondersteuning nodig? De gemeente kan je hierbij helpen via de bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Dit kan in de vorm van een lening, aanvulling op jouw  inkomen of als krediet. Ook voor deze vorm van ondersteuning dien je minimaal 1.225 uur per jaar in jouw onderneming te hebben gewerkt, jouw inkomen onder bijstandsniveau te liggen en kun je op geen enkele andere manier meer financiering verkrijgen.

Lees hier meer over de Bbz.

Oudere zelfstandigen

De inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ) is voor de oudere zelfstandige die zijn bedrijf moet beëindigen. Deze voorziening vult jouw inkomen en dat van jouw partner aan tot bijstandsniveau. Bij een IOAZ uitkering is er in tegenstelling tot een bijstandsuitkering een vrijgesteld eigen vermogen van € 128.547 (2014). Je bent tussen de 55 jaar en de AOW leeftijd, ook hier voldoe je aan het urencriterium (1.225 uur per jaar) en ben je al minstens 3 jaar zelfstandige. Aandachtspunt is wel dat je deze uitkering aanvraagt voordat jij je bedrijf opheft of verkoopt.

Toeslagen

Als zzp'er kun je geen beroep doen op de werknemersverzekeringen maar uiteraard wel op de volksverzekeringen zoals AOW, AKW, AWBZ en Anw. Naast deze volksverzekeringen zijn er nog de zorgtoeslag, huurtoeslagen, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget waar je ook als zzp'er gebruik van kan maken.

Lees hier meer over toeslagen.

Aanvullend verzekeren

Naast deze uitkeringen waar je recht op hebt indien je aan de voorwaarden voldoet, zijn er natuurlijk nog voldoende uitkeringen waarvoor je zich nog aanvullend dient te verzekeren. Je moet zelf een inschatting te maken aangaande het risico en de daarbij behorende premie. Houd er rekening mee dat verzekeringen welke je als privé persoon heeft afgesloten geen enkele dekking geven voor gebeurtenissen welke bedrijfsmatig zijn ontstaan. In mijn ogen zijn er echter enkele verzekeringen waar je niet buiten kunt:

  • een aansprakelijkheidsverzekering
  • een rechtsbijstandsverzekering
  • een bedrijf-/beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Lees hier meer over verzekeringen voor ondernemers.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Marcel van Bakel

Marcel van Bakel

Marcel van Bakel is manager van Thinq.nl. Thinq biedt zzp’ers, eenmanszaken en vof’s een complete online boekhoudoplossing. Nooit meer zelf boekhouden in de avonduren. Thinq regelt jouw complete boekhouding online: scannen, uploaden en klaar! Meer informatie: www.thinq.nl. Volg Marcel via Twitter op @thinqnl.