• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Het verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet

Ben je op zoek naar een zakelijke financiering? Dan ontdek je snel genoeg dat er verschillende mogelijkheden zijn op dit gebied. Je kunt onder meer een zakelijke lening aanvragen, maar ook voor zakelijk krediet kiezen. Veel ondernemers twijfelen wat de beste financieringsvorm is voor hun bedrijf. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat het verschil is tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet. Omdat er een aantal verschillen zijn tussen beide financieringsvormen, kijken we in deze tekst naar verschillende punten. Zodoende wordt het duidelijk wat het verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet is.

Opbouw

Een eerste verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet zit hem in de manier waarop beide financieringsvormen zijn opgebouwd. Kies je voor een zakelijke lening? Dan maakt een geldverstrekker het bedrag over op jouw zakelijke rekening. Doordat het direct geheel tot jouw beschikking staat, kun je het in één keer gebruiken. Vandaar dat deze financieringsvorm vooral gebruikt wordt om langlopende investeringen te financieren.

Wanneer je voor zakelijk krediet kiest, wordt het geld niet op een bedrijfsrekening gestort. Een geldverstrekker opent namelijk een speciale rekening voor je en stort het bedrag hierop. Doordat jij toegang tot de rekening krijgt, bepaal je zelf hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Zakelijk krediet wordt vooral gebruikt om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of om de dagelijkse uitgaven van een bedrijf mee te betalen. Deze financieringsvorm staat ook wel bekend als bedrijfskrediet.

Waar je bij een zakelijke lening rente betaalt over het hele bedrag, betaal je bij zakelijk krediet alleen rente over het geld dat je opneemt.

Rente

Bij zowel een zakelijke lening als een zakelijk krediet krijg je te maken met rente. De hoogte van deze rente hangt af van een aantal factoren, waaronder de rentestand van dat moment en de financiële situatie van jouw bedrijf. Ook de hoogte van het bedrag dat je leent speelt een rol. De rente wordt overigens vastgezet op het moment dat je een zakelijke lening of een zakelijk krediet afsluit. Hierdoor weet je waar je aan toe bent.

Ondanks dat er flink wat overeenkomsten zijn op het gebied van rente, is er ook één belangrijk verschil. Waar je bij een zakelijke lening rente betaalt over het hele bedrag, betaal je bij zakelijk krediet alleen rente over het geld dat je opneemt. Hierdoor kan het financieel aantrekkelijker zijn om voor een zakelijke krediet te kiezen in plaats van een zakelijke lening.

Looptijd

Wanneer je voor geld lenen zakelijk kiest, spreek je een looptijd af met de geldverstrekker. Je moet het geleende geld binnen deze periode terugbetalen. Als we naar de looptijd van een zakelijke lening en een zakelijk krediet kijken, zien we een belangrijk verschil. Zakelijk krediet heeft namelijk een standaard looptijd van 36 maanden, terwijl de looptijd van een zakelijke lening flexibel is. Bij de laatste vorm van zakelijk financieren bepaal je zelf wat de looptijd is. Je kunt kiezen uit 3, 6, 9, 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Op het eerste gezicht lijkt de langste looptijd misschien ideaal. Je lost iedere maand dan een relatief laag bedrag af. Besef je wel dat je dan ook langer rente betaalt, waardoor de kosten onderaan de streep hoger uit kunnen vallen.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.