• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Dit moet je weten over een zakelijk energiecontract voor zzp'ers

Veel zzp'ers in Nederland maken thuis gebruik van hun particuliere energiecontract. Maar: wist je dat je ook een zakelijk energiecontract zzp af kunt nemen als zelfstandige ondernemer? Een zakelijk energiecontract is een contract dat kan worden afgesloten voor panden met een zakelijke functie, zoals een bedrijf of een winkel. In sommige gevallen is het financieel gezien aantrekkelijker om te kiezen voor zakelijke energie en in andere gevallen is een particulier energiecontract voor zzp'ers voldoende. In dit artikel vertellen we je er meer over zodat je precies weet welke van de twee contracten voor jouw situatie het meest aantrekkelijk is.

Mogelijkheid om btw af te trekken bij zakelijk contract

Een van de voordelen van een zakelijk energiecontract is dat je de btw van de prijs af kunt trekken bij je aangifte bij de Belastingdienst. Voor ondernemers is dat prettig, omdat je op die manier in verhouding minder geld hoeft te betalen voor je energiecontract. Maar: dit is wel alleen het geval als de energietarieven ook in verhouding voordeliger zijn. Over het algemeen zijn de tarieven voor zakelijke energiecontracten hoger dan de tarieven voor particuliere energiecontracten. Daarbij moet je rekening houden dat de btw die je vervolgens af kunt trekken niet automatisch is meegerekend met de totaalprijs die je te zien krijgt. Dat wordt nog apart verrekend. Bij een particulier energiecontract is dat wel het geval, waardoor je precies weet waar je aan toe bent wanneer je de tarieven ziet.

Hoog verbruik is bij zakelijk energiecontract aantrekkelijker

In verhouding zijn particuliere energietarieven vaak interessanter, tenzij je energieverbruik als zzp'er hoog ligt. Bij een particulier energiecontract beschik je namelijk over een aansluiting van 3 x 25 Ampère, terwijl dat bij een zakelijk energiecontract 3 x 80 Ampère is. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat je maandelijkse kosten hoger liggen des te hoger de aansluiting is, maar in verhouding ben je wel weer voordeliger uit met een hogere aansluiting wanneer je als zzp'er veel energie verbruikt; helemaal wanneer je ook nog eens btw af kunt trekken. Onthoud wel dat je wanneer je vanuit huis werkt alleen het deel mag aftrekken dat je zakelijk verbruikt. Daar kan je boekhouder je meer over vertellen, zodat je weet dat je het juiste bedrag aftrekt. Op deze website vind je meer informatie over zakelijke energie voor zzp'ers.

Wat voor jou als zzp'er financieel aantrekkelijker is, hangt dus af van je bedrijfssituatie en hoeveel energie je verbruikt.

Voordelig energiecontract scoren door energie vergelijken

Wat voor jou als zzp'er financieel aantrekkelijker is, hangt dus af van je bedrijfssituatie en hoeveel energie je verbruikt. Of je kiest voor particuliere of zakelijke energie ligt dus aan je eigen keuze. Wat in ieder geval voor beide soorten contracten geldt, is dat je met de juiste tips en tricks geld kunt besparen op je energiecontract als zzp'er. Gebruik daarbij de volgende tips:

  • Weet wat het meest voordelige energiecontract van het moment is door energiecontracten met elkaar te vergelijken. Dat doe je eenvoudig en snel met behulp van een zakelijke energievergelijker; een online tool die binnen een paar seconden meerdere deals voor jouw situatie vindt.
  • Let altijd goed op de einddatum van het energiecontract en stap nooit te laat over. Doe je dat wel (op het moment dat de einddatum verstreken is) dan wordt het energiecontract stilzwijgend verlengd. Helaas gebeurt dit meestal niet tegen aantrekkelijke energietarieven.
  • Kijk tot slot ook altijd naar de opzegtermijn van je huidige energiecontract voordat je overstapt naar een nieuwe aanbieder; wil je de beste prijs betalen. Stap je eerder over dan de opzegtermijn in is gegaan? Dan ontvang je een opzegboete; bovenop het bedrag dat je voor je nieuwe energie moet betalen. Dat is zonde van je geld.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.