• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

De verkeerde VAR: ‘O jee, wat nu?’

Je bent zzp’er en gaat een opdracht uitvoeren voor een opdrachtgever. Of je bent al een tijdje in loondienst, je werkgever wil je contract beëindigen en vraagt of je als zelfstandige (dezelfde) werkzaamheden wilt gaan uitvoeren. Een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is in dat geval handig, zodat er zekerheid bestaat over de vraag welke partij – jij of de opdrachtgever -  loonheffing verschuldigd is.

De VAR die uitkomst biedt bij voornoemde vraag, is de VAR-WUO (Winst uit Eigen Onderneming). Als jij deze VAR krijgt toegestuurd, op basis van de VAR-vragenlijst die je van tevoren moet invullen, houdt dit in dat de belastingdienst jou ziet als ondernemer en jouw inkomsten beschouwd worden als winst uit onderneming. Hierdoor loop je geen risico achteraf geconfronteerd te worden met vervelende naheffingen.

Als je bij het invullen van de VAR-vragenlijst namelijk ‘verkeerde antwoorden’ geeft, is de kans groot dat de belastingdienst jou de VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden), de VAR-loon (loon uit dienstbetrekking) of de VAR-dga (inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap) verstrekt. Als je hiervan gebruikmaakt, loop je als zzp’er het risico dat de belastingdienst achteraf zelf vaststelt dat wél degelijk sprake is geweest van een dienstbetrekking. Dit houdt vervolgens in dat jouw opdrachtgever alsnog premie loonheffingen en/ of premie volksverzekeringen voor jou moet betalen en hij dit vervolgens op jou kan verhalen.

Wees hier dus heel alert op, zodat je financiële verrassingen achteraf kunt vermijden!

Als je hulp nodig hebt bij een vraag over VAR of een andere juridische kwestie, kijk dan op www.zzpjuristen.nl en zoek een jurist bij jou in de buurt.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Sonja da Graça

Sonja da Graça

Sonja da Graça heeft al geruime tijd ervaring als jurist. Zij is op verschillende rechtsgebieden inzetbaar, zie hiervoor ook haar website. Graca Juridische Dienstverlening is partner van ikwordzzper.nl in de regio Rotterdam en aangesloten bij zzpjuristen.nl.

Volg Sonja op Twitter en/of neem een kijkje op haar Facebookpagina