gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De verkeerde VAR: ‘O jee, wat nu?’

20 mei 2014

Je bent zzp’er en gaat een opdracht uitvoeren voor een opdrachtgever. Of je bent al een tijdje in loondienst, je werkgever wil je contract beëindigen en vraagt of je als zelfstandige (dezelfde) werkzaamheden wilt gaan uitvoeren. Een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is in dat geval handig, zodat er zekerheid bestaat over de vraag welke partij – jij of de opdrachtgever -  loonheffing verschuldigd is.

De VAR die uitkomst biedt bij voornoemde vraag, is de VAR-WUO (Winst uit Eigen Onderneming). Als jij deze VAR krijgt toegestuurd, op basis van de VAR-vragenlijst die je van tevoren moet invullen, houdt dit in dat de belastingdienst jou ziet als ondernemer en jouw inkomsten beschouwd worden als winst uit onderneming. Hierdoor loop je geen risico achteraf geconfronteerd te worden met vervelende naheffingen.

Als je bij het invullen van de VAR-vragenlijst namelijk ‘verkeerde antwoorden’ geeft, is de kans groot dat de belastingdienst jou de VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden), de VAR-loon (loon uit dienstbetrekking) of de VAR-dga (inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van uw vennootschap) verstrekt. Als je hiervan gebruikmaakt, loop je als zzp’er het risico dat de belastingdienst achteraf zelf vaststelt dat wél degelijk sprake is geweest van een dienstbetrekking. Dit houdt vervolgens in dat jouw opdrachtgever alsnog premie loonheffingen en/ of premie volksverzekeringen voor jou moet betalen en hij dit vervolgens op jou kan verhalen.

Wees hier dus heel alert op, zodat je financiële verrassingen achteraf kunt vermijden!

Als je hulp nodig hebt bij een vraag over VAR of een andere juridische kwestie, kijk dan op www.zzpjuristen.nl en zoek een jurist bij jou in de buurt.

Terug naar overzicht

Sonja da Graça

Sonja da Graça heeft al geruime tijd ervaring als jurist. Zij is op verschillende rechtsgebieden inzetbaar, zie hiervoor ook haar website. Graca Juridische Dienstverlening is partner van ikwordzzper.nl in de regio Rotterdam en aangesloten bij zzpjuristen.nl.

Volg Sonja op Twitter en/of neem een kijkje op haar Facebookpagina

Meer blogs van Sonja da Graça

20 juni 2014

Vrijstelling zzp’ers werkzaam in de zorg, hoe zit het nu?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord