gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De beste boekhouding opties voor zzp’ers

31 januari 2020

Een goede boekhouder is prettig, maar kost geld. Daarbij komt dat je voor inzicht in je financiële status afhankelijk bent van een derde. Deze afhankelijkheid kan andere processen binnen de onderneming vertragen. Om dit te voorkomen zijn er verschillende boekhoudprogramma’s, zowel online als offline, die je kunt gebruiken. Wanneer is een programma geschikt voor een zzp’er en wanneer niet? Lees snel verder.

Wanneer boekhouden in Excel?

Excel is veelgebruikt als offline boekhoudprogramma. Sommige starters beginnen met een zelfgemaakt Excel template. Een voordeel hiervan is dat de kosteloos kunt beginnen, maar een nadeel is dat het erg veel tijd kost. Een kant en klaar template is daarom een snellere optie en bespaart veel tijd. Enkele voorbeelden van gratis Excel templates kun je hier downloaden.

Voor de langere termijn is het niet aan te raden om via Excel te werken. Het kost niet alleen veel tijd om de hele boekhouding zo bij te houden, de gratis sjablonen missen vaak ook gebruiksvriendelijkheid en zijn beperkt in opties. Na verloop van tijd schaffen meeste ondernemers dan ook vaak een betaalde Excel template aan.

Een andere afweging is een online boekhoudprogramma te kopen.

Wanneer online boekhouden?

Het percentage ondernemers dat online boekhoudt is de laatste jaren sterk gestegen. Daarbij is overigens een sterke correlatie waarneembaar met leeftijd, zo blijkt uit onderzoek van Moneymonk. Liefst 82% van de zzp’ers tussen 25-35 doet zijn administratie in een online boekhoudprogramma, tegenover slechts 18% van de zzp’ers tussen 65-75.

Voordelen online boekhouden

De forse stijging in het gebruik van online boekhouden heeft te maken met het feit dat er nogal wat voordelen zijn om online te boekhouden:

  • Zo kunnen ondernemers via online boekhouding actiever betrokken blijven, raken bonnen niet snel kwijt en ook facturen kunnen sneller verwerkt worden.
  • Daarnaast bespaar je tijd omdat je veel processen kunt laten automatiseren. Met een bankkoppeling laad je snel de transactie van je zakelijke rekening, je hoeft namelijk niet meer alle gegevens handmatig in te voeren. Heel handig wanneer je alles in je eentje moet doen.
  • Ook heb je met online boekhouden de garantie dat je gegevens veilig bewaard worden. Er worden namelijk regelmatig back-ups gemaakt, zodat de boekhouding goed bewaard blijft. Ook beschikken ze over goede servers, waardoor je gegevens veilig zijn voor hackers.
  • De enige situatie wanneer de online software niet geschikt voor je is als zzp’er is wanneer je niet over een goedwerkende internetverbinding beschikt. Wanneer er geen internetverbinding is, kan er namelijk niet worden ingelogd.

Online boekhouden uitbesteden

Een stap verder dan het gebruik van online boekhoudsoftware, is het gebruik maken van een totaaloplossing. Dit wil zeggen dat je al zzp'er je hele boekhouding uit handen geeft. Je kunt zo'n totaaloplossing het beste zien als dienst. De aanbieder van de boekhoudsoftware heeft ervaren boekhouders in dienst die de gehele boekhouding van je overnemen.

Meer over totaaloplossingen voor boekhouden, lees je hier.

Advies: gewoon uitproberen

Welk boekhoudprogramma het beste bij een zzp’er past, hangt af van de opties die de software te bieden heeft en die het bedrijf nodig heeft. Zowel offline als online boekhoudsoftware biedt nu eenmaal verschillende mogelijkheden. Het beste is om de software gewoon uit te proberen. Werk met de software in de praktijk en probeer de opties uit. Pas dan is het mogelijk een juiste keuze te maken. Veel succes ermee!

Voorbeelden online boekhouden

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van boekhoudpakketten die je kunt gebruiken.

Keer via deze link terug naar het dossier "Hoe kan ik mijn boekhouding regelen?"

 

Wil je een volledig overzicht? Wij hebben een mooie vergelijker van boekhoudpakketten. Hier kun je kijken op basis van jouw wensen ontdekken welk pakket het beste bij je past.

Vergelijk boekhoudprogramma's

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.

 

Meer blogs van Arjan Nieuwbeerta

25 juli 2019

Administratie software voor zzp: wat zijn de mogelijkheden?

3 april 2019

Factuur maken als zzp'er? De opties en kosten onderzocht

22 januari 2020

Online boekhouden als zzp'er? Alle concrete voordelen op een rij!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord