gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Checklist: 4 redenen om over te stappen naar een bv

12 april 2017

Veel startende ondernemers beginnen met een eenmanszaak. Logisch, want een eenmanszaak is snel, eenvoudig en goedkoop op te richten. Echter, wanneer je bedrijf steeds groter wordt is een eenmanszaak vaak niet zo handig en goedkoop meer. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Je ontdekt het hier.

Of jij baat hebt bij het overstappen van je eenmanszaak naar een bv hangt af van verschillende beweegredenen:

1. Je wilt minder belasting betalen

Heeft je eenmanszaak een lage winst? Dan is het voordeliger om te ondernemen in een eenmanszaak. Met een eenmanszaak heb je namelijk de mogelijkheid om te profiteren van fiscale aftrekposten. Denk hierbij aan de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Maar wat nu als de omzet snel groeit? Dan raden wij ondernemers aan om een bv op te richten. Ondernemen in een bv is fiscaal gezien vele malen interessanter, want je hebt dan de mogelijkheid om gebruik te maken van een lager belastingtarief.  Waar dit keerpunt precies ligt is moeilijk te berekenen en is van veel omstandigheden afhankelijk.

2. Je wilt kapitaal aantrekken

Heb je geld nodig om te groeien? De structuur van de bv maakt het eenvoudiger om geld of investeerders aan te trekken. Investeerders investeren liever niet in een eenmanszaak. Want wanneer je investeert in een eenmanszaak kan je aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de zaak. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Een bv is een kapitaalvennootschap. Dit betekent dat een bv aandelen uitgeeft die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Door het uitgeven van deze aandelen kan een bv geld aantrekken van nieuwe investeerders. Na het uitgeven van de aandelen wordt de investeerder een aandeelhouder. En aandeelhouders hoeven niet meer schulden te dragen dan wat ze hebben ingebracht. Wel zo veilig voor de bankrekening!

3. Je wilt minder risico lopen

Misschien wel de belangrijkste reden om over te stappen naar een bv: de aansprakelijkheid. Wanneer je eigenaar bent van een eenmanszaak ben je zelf 100% verantwoordelijk voor alle schulden die de eenmanszaak heeft. Dit is erg vervelend als er wat misgaat en er aanspraak gemaakt gaat worden op je privévermogen. Bij een bv is dit gelukkig niet het geval, omdat de bv rechtspersoonlijkheid heeft. Dit betekent dat de bv (over het algemeen) aansprakelijk wordt gesteld voor schulden.

 Bij de volgende situaties is het mogelijk verstandig om over te stappen naar een bv:

  • Wanneer je voor het eerst een contract aangaat voor op lange termijn
  • Wanneer je medewerkers in loondienst krijgt
  • Wanneer je een voorfinanciering aangaat

4. Je wilt goede medewerkers belonen

Goede medewerkers wil je natuurlijk graag belonen. Wanneer je onderneemt in een bv is dit stukken eenvoudiger dan wanneer je onderneemt in een eenmanszaak. Dit komt door de Flex-BV wet die in oktober 2012 in werking is getreden. Met de invoering van deze wet is het mogelijk geworden om de onderstaande aandelen uit te geven:

  • Aandelen met zowel stem- als winstrecht
  • Aandelen met alleen winstrecht
  • Aandelen met alleen stemrecht

Aandelen met alleen winstrecht zijn uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld je personeel of familieleden. Met deze aandelen delen ze wel mee in de winst, maar ze kunnen geen invloed uitoefenen op besluiten van de aandeelhouders.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Onze fiscalisten beantwoorden graag al jouw vragen. Je kunt hen bereiken via 020 30 80 62 of neem contact op via het contactformulier.

Bron: Onlineflexbvoprichten.nl

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Rick Schmitz

Rick Schmitz is fiscalist bij Online Flex BV onderdeel van FIRM24. Rick helpt ondernemers de juiste keuze te maken als het om rechtsvormen gaat.

Bij OnlineFlexBVOprichten.nl richt je eenvoudig en snel een BV op bij een notaris bij jou in de buurt.

FIRM24.com heeft een netwerk van 16 onafhankelijke notariskantoren gespecialiseerd in het oprichten van BV’s.

Meer blogs van Rick Schmitz

13 mei 2015

Als zzp´er de grens over. Kijk uit voor de fiscale valkuilen!

26 januari 2015

De jacht op de “schijn zzp´er”

27 november 2014

4 misvattingen over de BV als rechtsvorm


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord