• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Bouw aan een potje voor later als zzp’er

Als ondernemer zou je focus niet alleen op het hier en nu moeten liggen; kijk ook alvast vooruit naar het moment waarop je stopt met werken. Wanneer je voor een werkgever werkt, helpt deze je in veel gevallen te sparen voor je pensioen door maandelijks een deel van je salaris af te dragen aan een pensioenfonds. Het is afhankelijk van de sector waarbinnen je werkzaam bent, welk pensioenfonds dit is. Een pensioenfonds zorgt dat het totale vermogen belegd wordt, om zo rendement te behalen. Iets waarvan je profiteert, als je op termijn met pensioen gaat; het vermogen wordt in dat geval inclusief rendement aan je uitgekeerd. Als zzp’er ben je hier zelf voor verantwoordelijk. Beleggen als zzp'er helpt je het vermogen voor later te doen laten groeien. In dit artikel lees je er meer over.

Laat je vermogen voor later beleggen

Een van de mogelijkheden die je als zzp’er hebt om een potje voor later op te bouwen, is het zelfstandig beleggen ervan op de beurs. Kies bijvoorbeeld voor een investering in beleggingsfondsen, ETF’s of losse aandelen. Breid deze investeringen maandelijks uit. Wanneer je weinig affiniteit hebt met beleggen of daar de tijd niet voor hebt, loont het dit door een externe partij te laten doen. Bij deze externe partijen kun je op basis van je beleggingshorizon een bepaalde risicoklasse kiezen. Wanneer je het vermogen pas over twintig tot dertig jaar nodig hebt, kun je in de eerste jaren wat meer risico nemen. Verwacht je het vermogen al over vijf tot tien jaar nodig te hebben? In dat geval is het verstandig een behouden strategie aan te houden. Vermogensbeheerders kunnen je hierover adviseren.

Je inleg is bij pensioenbeleggen aftrekbaar van het bruto inkomen.

Geld op een spaarrekening laten staan is minder interessant

Het alternatief voor het (laten) beleggen van vermogen voor later, is het wegzetten ervan op een spaarrekening. Bij de huidige rentestanden is dit een veel minder aantrekkelijke optie; het gemiddelde rendement op de beurs ligt over een langere periode tussen de 5 en 10 procent. De rente staat op dit moment veel lager.

Fiscaal vriendelijk beleggen voor later

Er zijn meer redenen om geld te laten beleggen als zzp’ers. Houd bijvoorbeeld ook rekening met de fiscale voordelen hiervan. Je inleg is bij pensioenbeleggen aftrekbaar van het bruto inkomen. Daarbij betaal je geen rendementsheffing over het opgebouwde vermogen. Er zitten een aantal voorwaarden aan het gebruik van deze fiscale voordelen. Laat je hierover adviseren door een financieel adviseur.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.