Boekhoudpakketten vergelijken?
Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.
Boekhouden is vaak niet de favoriete klus van een ondernemer. Toch moet je als zzp'er je administratie voeren en ben je verplicht belastingaangifte te doen. Er zijn diverse mogelijkheden om jouw boekhouding te regelen. Maar wat past het beste bij jou? Hieronder de drie belangrijkste opties. Onderaan het artikel vind je een checklist, die je helpt bij het maken van een keuze.
Je kunt kiezen voor een (online) boekhoudpakket, waarvoor je periodiek licentiekosten betaalt. In dit geval verwerk je jouw administratie geheel of gedeeltelijk in dit (online) boekhoudpakket. Wanneer je kiest voor boekhouden met een boekhoudpakket heb je zelf enige kennis nodig van boekhouden. Ook moet je ervoor zorgen, dat je je boekhouding bijhoudt.
De meeste zzp'ers doen hun btw-aangifte zelf. Voor de jaarlijkse aangifte kun je echter een partij inschakelen, zoals een accountant of boekhouder. In sommige gevallen kan de leverancier van het online boekhoudpakket ook je btw- en jaaraangifte verzorgen. Als je zelf de boekhouding doet, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van (fiscale) regels, zodat je geen kansen laat liggen.
Je kunt je boekhouding ooklaten verzorgen door een traditionele boekhouder of accountant. Je levert je administratie aan bij je boekhouder en die zal deze gegevens verwerken. Je btw-aangifte wordt gedaan, evenals je jaarlijkse aangifte. Een boekhouder is volledig op de hoogte van fiscale kansen, zodat je zeker weet dat je niet te veel belasting betaalt.
Door het volledig uitbesteden van jouw boekhouding aan een boekhouder, kan het zijn dat je het financieel overzicht verliest. Zorg dat je je regelmatig blijft verdiepen in jouw cijfers, zodat je weet hoe het met jouw bedrijf gaat.
Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat er partijen zijn bijgekomen, die het gemak van online boekhouden combineren met de kennis van een boekhouder. In de basis is de dienstverlening goed te vergelijken met die van de traditionele boekhouder / accountant. Een online boekhouder neemt alle werkzaamheden uit handen, zoals het boeken van facturen, btw- en jaaraangifte, boekhouding en gericht advies.
Daarnaast betaal je in de meeste gevallen een vast bedrag per maand. Het enige verschil is dat je jouw gegevens digitaal aanlevert. In tegenstelling tot een boekhouder op de hoek kun je hier niet even binnenlopen en houd je contact via bijvoorbeeld Facetime of Skype. Vaak krijg je ook 24/7 inzicht in jouw boekhouding. Je weet dus op ieder gewenst moment hoe het met jouw bedrijf gaat.
Ga dus voordat je een keuze maakt na of je op zoek bent naar een boekhoudpakket, boekhouder of combinatie van deze twee. Bepaal je behoefte maar zeker ook je budget en kijk welke vorm het beste bij je past.
Onderstaande checklist kan je helpen bij het maken van een keuze.
Hoe je jouw boekhouding regelt, hangt af van jouw wensen en de grootte van jouw bedrijf. Het belangrijkste is dat jij altijd inzicht hebt in jouw financiële situatie. Jij bent immers verantwoordelijk voor jouw bedrijfsvoering, hoe groot of klein jouw bedrijf ook is.
Hieronder een aantal boekhoudpakketten die mogelijk bij je passen als je besluit om je boekhouding zelf te gaan doen.
Wil je weten welke mogelijkheden er nog meer zijn? Hier kun je alle pakketten met elkaar vergelijken en ontdekken welk boekhoudpakket het beste bij je past.
Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.
Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!
Marcel van Bakel is manager van Thinq.nl. Thinq biedt zzp’ers, eenmanszaken en vof’s een complete online boekhoudoplossing. Nooit meer zelf boekhouden in de avonduren. Thinq regelt jouw complete boekhouding online: scannen, uploaden en klaar! Meer informatie: www.thinq.nl. Volg Marcel via Twitter op @thinqnl.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.
Donderdag 12 december | 16.00 uur
Duik samen met Martijn in de wet DBA/VBAR en ga goed voorbereid 2025 in! Alvast een geruststelling: er verandert niet zo heel veel vanaf 1 januari, dit wordt uitgebreid toegelicht tijdens het webinar. Maar vertel dat maar eens aan jouw opdrachtgever!