gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Boekhoudpakket of (online) boekhouder?

6 februari 2020

Boekhouden is vaak niet de favoriete klus van een ondernemer. Toch moet je als zzp'er je administratie voeren en ben je verplicht belastingaangifte te doen. Er zijn diverse mogelijkheden om jouw boekhouding te regelen. Maar wat past het beste bij jou? Hieronder de drie belangrijkste opties. Onderaan het artikel vind je een checklist, die je helpt bij het maken van een keuze.

Optie 1: Zelf de boekhouding doen met een (online) boekhoudpakket

Je kunt kiezen voor een (online) boekhoudpakket, waarvoor je periodiek licentiekosten betaalt. In dit geval verwerk je jouw administratie geheel of gedeeltelijk in dit (online) boekhoudpakket. Wanneer je kiest voor boekhouden met een boekhoudpakket heb je zelf enige kennis nodig van boekhouden. Ook moet je ervoor zorgen, dat je je boekhouding bijhoudt.

De meeste zzp'ers doen hun btw-aangifte zelf. Voor de jaarlijkse aangifte kun je echter een partij inschakelen, zoals een accountant of boekhouder. In sommige gevallen kan de leverancier van het online boekhoudpakket ook je btw- en jaaraangifte verzorgen. Als je zelf de boekhouding doet, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van (fiscale) regels, zodat je geen kansen laat liggen.

Optie 2: Boekhouding uitbesteden aan een traditionele boekhouder

Je kunt je boekhouding ooklaten verzorgen door een traditionele boekhouder of accountant. Je levert je administratie aan bij je boekhouder en die zal  deze gegevens verwerken. Je btw-aangifte wordt gedaan, evenals je jaarlijkse aangifte. Een boekhouder is volledig op de hoogte van fiscale kansen, zodat je zeker weet dat je niet te veel belasting betaalt.

Door het volledig uitbesteden van jouw boekhouding aan een boekhouder, kan het zijn dat je het financieel overzicht verliest. Zorg dat je je regelmatig blijft verdiepen in jouw cijfers, zodat je weet hoe het met jouw bedrijf gaat.

Optie 3: Boekhouding uitbesteden aan een online boekhouder

Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat er partijen zijn bijgekomen, die het gemak van online boekhouden combineren met de kennis van een boekhouder. In de basis is de dienstverlening goed te vergelijken met die van de traditionele boekhouder / accountant. Een online boekhouder neemt alle werkzaamheden uit handen, zoals het boeken van facturen, btw- en jaaraangifte, boekhouding en gericht advies.

Daarnaast betaal je in de meeste gevallen een vast bedrag per maand. Het enige verschil is dat je jouw gegevens digitaal aanlevert. In tegenstelling tot een boekhouder op de hoek kun je hier niet even binnenlopen en houd je contact via bijvoorbeeld Facetime of Skype. Vaak krijg je ook 24/7 inzicht in jouw boekhouding. Je weet dus op ieder gewenst moment hoe het met jouw bedrijf gaat. 

Checklist: welke manier van boekhouden past bij mij?

Ga dus voordat je een keuze maakt na of je op zoek bent naar een boekhoudpakket, boekhouder of combinatie van deze twee. Bepaal je behoefte maar zeker ook je budget en kijk welke vorm het beste bij je past.

Onderstaande checklist kan je helpen bij het maken van een keuze.    

  1. Tijd. Wil je jouw boekhouding uitbesteden of zelf doen. Heb je voldoende tijd om zelf de boekhouding te verzorgen?
  2. Kennis: In hoeverre beschik je over de juiste kennis om een boekhouding te voeren? Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe (fiscale) wet- en regelgeving?
  3. Tarief: Bepaal hoe en wat je voor jouw boekhouding wilt betalen. Kies je voor een uurtarief of voor een vast bedrag per maand?
  4. Contact: Vind je het belangrijk dat jouw vragen vrijwel direct worden beantwoord? Wil je jouw boekhouder persoonlijk ontmoeten?
  5. Inzicht: Vind je het belangrijk om op ieder gewenst moment inzicht te hebben in jouw financiële cijfers?
  6. Snelheid: Vind je het belangrijk om binnen enkele dagen actueel inzicht te hebben in je cijfers?

Hoe je jouw boekhouding regelt, hangt af van jouw wensen en de grootte van jouw bedrijf. Het belangrijkste is dat jij altijd inzicht hebt in jouw financiële situatie. Jij bent immers verantwoordelijk voor jouw bedrijfsvoering, hoe groot of klein jouw bedrijf ook is.

Hieronder een aantal boekhoudpakketten die mogelijk bij je passen als je besluit om je boekhouding zelf te gaan doen.

 

Wil je weten welke mogelijkheden er nog meer zijn? Hier kun je alle pakketten met elkaar vergelijken en ontdekken welk boekhoudpakket het beste bij je past.

Vergelijk boekhoudprogramma's

  Keer hier terug naar het dossier "Hoe kan ik mijn boekhouding regelen?"

Terug naar overzicht

Marcel van Bakel

Marcel van Bakel is manager van Thinq.nl. Thinq biedt zzp’ers, eenmanszaken en vof’s een complete online boekhoudoplossing. Nooit meer zelf boekhouden in de avonduren. Thinq regelt jouw complete boekhouding online: scannen, uploaden en klaar! Meer informatie: www.thinq.nl. Volg Marcel via Twitter op @thinqnl.

Meer blogs van Marcel van Bakel

5 december 2014

Eindejaarsgeschenk geven? Houd rekening met btw-regels

2 oktober 2014

Jouw facturen ook sneller betaald krijgen?

2 september 2014

Fiscaalvriendelijk autorijden als ondernemer? Hoe doe je dat?

2 juli 2014

Eerste hulp bij btw-aangifte

13 juni 2014

Laat geen geld liggen!

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord