• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Bedrijven geplaagd door ransomware: wat kun je doen?

Of je nu een leverancier van keukens bent of met kaas op de markt staat: als ondernemer loop je risico om doelwit te worden van een aanval met gijzelsoftware. Niet alleen grote bedrijven lopen risico. Ook als zzp'er loop je kans slachtoffer te worden van ransomware. Gijzelsoftware versleutelt de bestanden op je computer (en vaak ook op je netwerk). Cybercriminelen eisen vervolgens losgeld om de bestanden weer te ontsleutelen. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf uit handen van cybercriminelen blijft?

De eerste stap: je algehele beveiliging aanscherpen met een VPN

Een goede eerste stap is om de algehele beveiliging aan te scherpen met een VPN. Hoewel een VPN geen volledig bescherming biedt, helpt het wel om het voor cybercriminelen lastiger te maken. Met een VPN maskeer je je IP-adres. Daardoor surf je anoniem en laat je minder sporen achter op het net. Voor de ontwikkelaars van ransomware is het lastiger om jouw bedrijfsnetwerk als doelwit in het zicht te krijgen.

Een VPN is een Virtual Private Network; een soort virtuele tunnel tussen jouw bedrijf en het wereldwijde net. Alle data die je door die tunnel stuurt, wordt versleuteld. Daardoor kunnen cybercriminelen de data niet meer aftappen en uitlezen. De achterdeurtjes die ze anders hebben om een netwerk aan te vallen, blijven dicht.

Voor ondernemers is het belangrijk dat data geheim blijft. Klantgegevens mogen nooit op straat terechtkomen en zeker niet in de handen van cybercriminelen. Als ondernemer heb je de plicht om je optimaal in te spannen voor de veiligheid van klanten. Doet zich een datalek voor bij jouw bedrijf, dan ben je wettelijk verplicht om dat melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en kun je op een boete rekenen.

Installeer deugdelijke antivirussoftware

Ransomware of gijzelsoftware installeert zich op jouw computer. Vanaf hier wordt het op de rest van het netwerk geïnstalleerd. Zo raken steeds meer machines in het netwerk geïnfecteerd. Alle gegevens raken versleuteld en kunnen alleen nog door de cybercriminelen worden geopend. Ook de gegevens die op bijvoorbeeld een netwerkschijf staan.

Veel (kleine) ondernemers werken met gratis antivirusprogramma’s, maar die houden je beveiliging niet op het vereiste niveau.

Om te voorkomen dat je geïnfecteerd wordt, is het belangrijk om deugdelijke antivirussoftware te gebruiken. Veel (kleine) ondernemers werken met gratis antivirusprogramma’s, maar die houden je beveiliging niet op het vereiste niveau. Betaalde antivirusprogramma’s voor bedrijven beschermen je beter. Het is de investering waard.

Houd je applicaties up-to-date

Set and forget? Beter van niet. Ondernemers doen er goed aan hun applicaties up to date te houden. Door regelmatig updates uit te voeren dicht je eventuele gaten in systemen. Updates uitvoeren lijkt simpel, alsof iedere ondernemer het zelf kan, maar eigenlijk is het best complexe materie. Versies moeten op elkaar aansluiten en je moet weten wat zo’n update eigenlijk verhelpt.

Daarom huren veel (kleine) ondernemers tegenwoordig expertise van buitenaf in. Cybersecurityspecialisten nemen dan het hele bedrijf onder de loep. Dat blijkt vaak voordeliger dan zelf fulltime IT’ers op de loonlijst zetten.

Maak back-ups

Het is verbazingwekkend hoeveel bedrijven in Nederland geen back-ups maken. Dat zorgt voor grote problemen als de data eenmaal door ransomware versleuteld is. Je bent al je data kwijt en er is geen manier om de data terug te krijgen. Vaak betalen ondernmers ten einde raad het losgeld dan maar. Soms helpt dat, maar in veel meer gevallen blijkt het om oplichting te gaan en wordt de data niet ontsleuteld.

Door regelmatig back-ups te maken heb je altijd een kopie voor als de nood aan de man komt. Bewaar die back-up het liefst buiten het netwerk, zodat niet ook de back-up gegijzeld wordt. En een back-up van een back-up maken is nog handiger.

Ransomware is een grote bedreiging voor bedrijven. Daarom is het zaak om werk te maken van cybersecurity. De investering die je hiervoor moet doen, zal veel lager zijn dan het losgeld dat cybercriminelen eisen als je data is gegijzeld.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.