• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Auto van de zaak als zzp'er

Wanneer je ondernemer bent, is het vaak handig om een auto tot je beschikking te hebben. Je kunt een auto kopen, maar dan moet je wel gelijk een groot bedrag op tafel leggen. Als zzp’er heb je die luxe meestal niet. Daarom is het handig om naar alternatieven te kijken, bijvoorbeeld leasen. Maar wat zijn de opties en wat komt er allemaal bij een lease kijken? Wij hebben een aantal zaken op een rij gezet. Zo kan jij goed voorbereid op zoek naar jouw auto van de zaak.

Type lease

Je kunt op twee manieren een auto leasen, namelijk operational en financial lease. Operational lease kan worden vergeleken met een huur. Je huurt een auto van de dealer. Hierdoor heb je geen risico dat de auto minder waard wordt. De bedrijfswagen komt niet op het bedrijfsbalans te staan en heb je geen fiscale voordelen. Wanneer je een financial lease aangaat, heb je wel deze fiscale voordelen. Dit komt omdat jij eigenaar bent van de auto. Hierbij leen je het totale bedrag van de auto en betaal je het per maand af. De fiscale voordelen zijn bijvoorbeeld dat je de auto mag schrijven en de betaalde btw kunt terugvorderen.

Wat de beste optie voor jou is ligt aan verschillende zaken. Het is daarom handig om je wensen en behoeftes in kaart te brengen. Hoe staan je financiën er voor? Het is belangrijk om te weten hoeveel bijtelling je moet betalen en hoe hoog de onderhoudskosten kunnen zijn. Wat is per jaar de afschrijving van de auto? Daarnaast is het goed om te weten hoeveel kilometer je per jaar rijdt.

In het leasecontract kan je precies zien waar je aan toe bent.

Voordelen van leasen

Leasen is een ideale oplossing wanneer je momenteel niet veel te besteden hebt. Daarnaast geeft een financial lease zzp een duidelijk kostenoverzicht. In het leasecontract kan je precies zien waar je aan toe bent. Het vaste bedrag per maand is vooraf bepaald. De kosten en afschrijvingen zijn per maand duidelijk. Daarnaast liggen de onderhoudskosten vaak bij het leasebedrijf.

Kortom, heb je weinig te besteden als zzp’er en wil je toch direct een auto tot je beschikking hebben? Dan is het leasen van een auto een mooie oplossing. Bekijk eerste hoeveel kilometer je per jaar rijdt en hoeveel je maandelijks te besteden hebt. Wil je eigenaar zijn van de auto en fiscale voordelen hebben? Kies dan voor financial lease. Wil je toch minder risico lopen? Ga dan voor operational lease.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken. 

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.