Bepaal je missie en visie

In de vorige stappen heb je gekeken naar je motivatie, beweegredenen en naar de sterke en zwakken punten van je eigen onderneming. Om meer richting te geven, bepaal je ook een missie en een visie.

Wat is een missie?

Met het formuleren van een missie geef jij aan wat jij wilt bereiken voor jouw opdrachtgevers of klanten. Wat zijn jouw ambities en persoonlijke drijfveren? Waar sta je voor en waar ligt je prioriteit? Dat kan te maken hebben met wat je voor mensen wilt betekenen, maar het kan ook je missie zijn om zo veel mogelijk mensen bekend te maken met een bepaald product. 

Wat is een visie?

Een visie is bedoeld voor de lange termijn. In een visie beschrijf je wat de toekomstdroom is van je organisatie en welke bijdrage je aan de maatschappij wil leveren. Hoe ziet - als het aan jou ligt - de toekomst eruit en wat zijn je ambities? Een visie kan met allerlei zaken te maken hebben. Misschien is het jouw visie om bij te dragen aan een duurzame wereld.

Je visie en missie gaan hand in hand met elkaar en kunnen over allerlei onderwerpen gaan. Een vegetarische slager zal bijvoorbeeld als missie hebben zo veel mogelijk mensen minder vlees te laten eten omdat zijn visie is dat dit op korte en lange termijn gezonder is voor mens en natuur.

Door jouw drijfveren en kernwaarden voor jezelf op papier te zetten, geef je je onderneming meer richting.

Praktijkvoorbeeld

Onze missie met startersplatform www.ikwordzzper.nl was vanaf de start: het actief aanbieden van een compleet informatieportaal voor de oriënterende en startende zzp'er. Het doel is om jou als zzp'er nóg beter voorbereid te kunnen laten starten, je daarmee succesvoller te maken, valkuilen te laten vermijden en je duidelijk te maken waar je aan toe bent.

TIP Kijk ook eens naar de missie en visie van andere zzp’ers, of vraag collega-zelfstandigen ernaar. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je deze van hen overneemt – want het blijft jouw bedrijf – maar het kan je wel richting of inspiratie geven.

Onze partners

Terug naar stappenplan