Tips: zo krijg je nieuwe opdrachten als zzp'er

Je bent actief als zzp’er en het einde van je huidige opdracht is in zicht. Nu wil je natuurlijk graag een nieuwe opdracht. Maar hoe pak je dat aan? We geven je graag wat tips! In dit kennisartikel lees je hoe je nieuwe opdrachten binnenhaalt als zzp'er!

Nieuwe opdrachten binnenhalen: zó doe je dat!

Bestaande relaties

Zorg voor goed contact met oud-werkgevers, voormalige opdrachtgevers, maar ook oud-klasgenoten, buren en natuurlijk familie en vrienden. Wanneer je opdracht bijna ten einde is, kun je hen vragen of zij iets nieuws voor je weten. Of misschien kunnen ze je ergens introduceren?

TIP Natuurlijk moet je een netwerk continu onderhouden en dus niet alleen bellen als jij hen nodig hebt. Wat kan jij jouw netwerk bieden? Bepaalde contacten leggen, diensten, meedenken voor hun bedrijf of een mooie ruimte? Biedt ook eens iets aan zonder er iets voor terug te vragen. Het gaat om geven en nemen.

Nieuwe contacten leggen, netwerken

Een goede manier om nieuwe contacten te ontmoeten is netwerken. En dat kan overal: op specifieke netwerkborrels, maar ook bij recepties, beurzen en congressen, verjaardagen en zelfs in de supermarkt. Zorg in elk geval dat je in een paar regels kunt vertellen wie je bent, wat je doet en waar je goed in bent.

TIP Ga ook eens naar een borrel van een netwerk in je eigen vakgebied. Zo blijf je op de hoogte van nieuwtjes, doe je nieuwe kennis op, houd je je vak bij en kom je in contact met potentiële samenwerkingspartners en opdrachtgevers. Zinvol en nog gezellig ook!

LinkedIn, Facebook en Twitter

Een eenvoudige manier om aan je netwerk te werken is het gebruiken van social media zoals LinkedIn, Facebook en Twitter. Zorg voor een goed profiel, deel waar je mee bezig bent, deel je kennis en geef eventueel ook aan dat je binnenkort beschikbaar bent. Steeds meer recruiters gebruiken LinkedIn en Twitter om tijdelijke opdrachten bekend te maken en daar kandidaten voor te vinden. Daarnaast kun jij natuurlijk ook opdrachten vinden.

TIP Gebruik LinkedIn en Twitter niet té commercieel. Het gaat meer om het delen van kennis en het uitwisselen van ervaringen. Facebook is een veel commerciëler medium.

Je marketingplan

Bepaal eens wat je precies wilt betekenen voor jouw klanten. Wat zijn jouw ‘Unique Selling Points’: wat maakt jou uniek? Waarom moet een opdrachtgever jou inhuren? Gebruik deze informatie voor een brochure, mailingactie of je eigen website. Vervolgens bepaal je je doelgroep: wie kan jouw diensten het beste gebruiken? In welke markten maak je de meeste kans? Maak eens een lijst met potentiële klanten.

TIP Trek eens de stoute schoenen aan: gewoon bellen die gewenste klanten!

Online marktplaats voor opdrachten

Er zijn verschillende websites waar beschikbare opdrachten te vinden zijn, speciaal voor freelancers en zzp'ers, bijvoorbeeld op Randstad en Opdrachten.nl. Maak een profiel aan en vermeld hierin duidelijk wat jouw expertise is en wanneer je beschikbaar bent. De kosten van deze opdrachten sites zijn relatief laag en bovendien aftrekbaar als ondernemer.

TIP Onderstaande gratis downloads geven je meer informatie over marketing, online vindbaarheid en naamsbekendheid!

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

februari
08
Online | 20.00 uur

Succesvol starten als zzp'er

februari
08