• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Aftrek van prive-energiekosten als zzp'er

Ben jij zzp'er en werk je vanuit huis? In dit artikel lees je of je een deel van de energiekosten die je thuis maakt voor je werk kunt aftrekken van je fiscale winst. Daarnaast vind je informatie over óf en hoe je de btw van je energierekening kunt aftrekken in je btw-aangifte.

Aftrek van een deel van je energiekosten

Jij kunt als zzp'er in aanmerking komen voor aftrek van een deel van je energiekosten. Als je thuis werkt met apparatuur die veel energie verbruikt én als de apparatuur op je ondernemingsbalans staat, dan kun je de energiekosten van de apparatuur aftrekken van je fiscale winst.

De energiekosten per apparaat bereken je met deze onderdelen:

A = Het aantal Watt dat het apparaat gebruikt.
B = Het aantal uur dat het apparaat per dag aanstaat.
C = Het aantal dagen dat het apparaat per jaar aanstaat.

De formule is: (A x B x C)/1000.
De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met het tarief dat je per kilowattuur betaalt. Nu weet je per apparaat wat je betaalt aan energiekosten.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Aftrek btw van de energiekosten

Als thuiswerkende zzp'er heb je recht op aftrek voor een deel van de btw over je energiekosten. Voorwaarde is wel dat je deze energiekosten maakt om je werk thuis te kunnen doen. Je kunt hierbij gebruikmaken van de zogenaamde oppervlaktemethode. Daarmee bereken je welk deel van de btw over je energiekosten je kunt aftrekken in je btw-aangifte.

Dat gaat zo:

  • bereken de energiekosten (gas en elektra) van je hele woning, inclusief je werkruimte;
  • bereken het vloeroppervlak van je werkruimte in vierkante meters (VWR);
  • bereken het totale vloeroppervlak van je woning in vierkante meters (VWO);
  • de energiekosten van je werkruimte = VWR/VWO x totale energiekosten woning.

Nu kun je de btw over de energiekosten van je werkruimte berekenen. Als je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw, heb je minder of misschien helemaal geen recht op deze btw-aftrek. Informeer dus bij je belastingadviseur om te kijken waar jij precies recht op hebt of zoek bij Hulp in de regio een adviseur bij jou in de buurt die je hiermee kan helpen.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het handboek hieronder.

Gratis download

Downloads

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Op zoek naar hulp in jouw regio?

Onze aangesloten specialisten staan klaar om jou te helpen met jouw vragen als (startende) ondernemer. Wil je advies of meer informatie? Zoek hulp in jouw regio!

ZZP Aftrekposten Scan

ZZP Aftrekposten Scan

Wil je snel weten welke aftrekposten en toelages voor jou van toepassing zijn? Doe dan de ZZP Aftrekposten scan hieronder en krijg het complete plaatje binnen 2 minuten.