gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zakelijke bankrekening openen of niet?

Twijfel je of je een zakelijke rekening gaat openen? Een zakelijke rekening is voor de Belastingdienst niet verplicht. Er zitten wel voor- en nadelen aan het gebruik van je privé-bankrekening voor je bedrijf. In dit kennisartikel lees je meer over het openen van een zakelijke rekening.

Waarom zou ik een zakelijke bankrekening openen?

Voordelen van een zakelijke bankrekening

Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kun je een afspraak bij je bank maken om een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening heeft als voordeel dat je je zakelijke administratie scheidt van je privé-administratie. Zo heeft je boekhouder minder werk te doen en heb jij een beter overzicht van de financiën van je bedrijf. Veel banken stellen in hun voorwaarden overigens dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. Bovendien heeft een zakelijke rekening een professionelere uitstraling naar jouw klanten: de naam van jouw bedrijf komt namelijk op het afschrift van de betaler of ontvanger te staan.

Kosten - baten

Een zakelijke rekening hoeft niet duur te zijn. Veel banken hanteren een starterstarief. Zo betaal je bij de Knab Bank het eerste jaar maar € 3,- per maand. Deze kosten zijn aftrekbaar als bedrijfskosten. Stel dat je een boekhouder hebt, dan is deze per kwartaal al snel een uur langer met jouw administratie bezig als je je privé-bankrekening zakelijk gebruikt. Je boekhouder moet alle betalingen sorteren op zakelijke- of privébetalingen. De extra tijd die je boekhouder kwijt is, is duurder dan een zakelijke bankrekening. Een zakelijke bankrekening kun je ook koppelen aan een boekhoudpakket en dat scheelt jou en je boekhouder weer tijd.

Alle voordelen van een zakelijke rekening nog eens op een rij:

  • Geeft een professionele zakelijke uitstraling
  • Betalen en ontvangen met je bedrijfsnaam
  • Koppeling met je boekhouding
  • Mogelijkheid van incassocontract, i-deal en andere zakelijke betaalmogelijkheden
  • Zakelijke en privé betalingen gescheiden houden
  • Extra zakelijke rekening om belasting op te reserveren mogelijk (gratis bij Knab)
  • Zakelijke creditcard mogelijk

Uitzonderingen

Ben jij een deeltijd- of hybride zzp'er met een omzet van € 1.500,- per jaar en maak je maar een klein aantal facturen per jaar? Dan is er niets op tegen om je privé-bankrekening te gebruiken. Twijfel je wat handig is in jouw situatie? Neem dan contact op met je bank. Let wel op dat het zakelijk gebruiken van een privé rekening bij de meeste banken niet is toegestaan. Raadpleeg dus altijd de algemene voorwaarden van jouw bank.

TIP: Snelstart!

Via een handige boekhoudtool, zoals Snelstart, kun je je boekhouding koppelen aan je zakelijke rekening. Op die manier hoeft je de boekingen van je rekening niet meer handmatig in te boeken. Snelstart kun je gratis uitproberen via deze link.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Woonplaats
Telefoonnummer
Jouw vraag of opmerking

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord