• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Zakelijke bankrekening openen of niet?

Twijfel je of je een zakelijke rekening gaat openen? Een zakelijke rekening is voor de Belastingdienst niet verplicht. Er zitten wel voor- en nadelen aan het gebruik van je privé-bankrekening voor je bedrijf. In dit kennisartikel lees je meer over het openen van een zakelijke rekening.

Voordelen van een zakelijke bankrekening

Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kun je een afspraak bij je bank maken om een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening heeft als voordeel dat je je zakelijke administratie scheidt van je privé-administratie. Zo heeft je boekhouder minder werk te doen en heb jij een beter overzicht van de financiën van je bedrijf.

Veel banken stellen in hun voorwaarden overigens dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. Bovendien heeft een zakelijke rekening een professionelere uitstraling naar jouw klanten: de naam van jouw bedrijf komt namelijk op het afschrift van de betaler of ontvanger te staan.

Tips: zakelijke rekening

Wil je meer weten over hoe je administratie als zzp'er handiger kunt organiseren? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een zakelijke rekening? En hoe kun je een betere scheiding maken tussen je privé en zakelijke administratie? Lees het hier!

Lees verder >>
Tips: zakelijke rekening

Wat kost een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening hoeft niet duur te zijn. Veel banken hanteren een aantrekkelijk starterstarief. Deze kosten zijn bovendien ook nog eens aftrekbaar als bedrijfskosten.

Stel dat je een boekhouder hebt, dan is deze per kwartaal al snel een uur langer met jouw administratie bezig als je je privé-bankrekening zakelijk gebruikt. Je boekhouder moet alle betalingen sorteren op zakelijke- of privébetalingen. De extra tijd die hij hiermee kwijt is, is duurder dan de kosten van een zakelijke bankrekening.

Via een handige boekhoudtool, zoals SnelStart, kun je je boekhouding koppelen aan je zakelijke rekening. Op die manier hoeft je de boekingen van je rekening niet meer handmatig in te boeken. SnelStart kun je gratis uitproberen via deze link.

Alle voordelen van een zakelijke rekening nog eens op een rij:

  • Geeft een professionele zakelijke uitstraling.
  • Betalen en ontvangen met je bedrijfsnaam.
  • Koppeling met je boekhouding.
  • Mogelijkheid van incassocontract, i-deal en andere zakelijke betaalmogelijkheden.
  • Zakelijke en privé betalingen gescheiden houden.
  • Zakelijke creditcard mogelijk.

Is een zakelijke rekening voor iedere zzp'er van belang?

Ben jij een deeltijd- of hybride zzp'er met een omzet van € 1.500 per jaar en maak je maar een klein aantal facturen per jaar? Dan is er niets op tegen om je privé bankrekening te gebruiken.

Twijfel je wat handig is in jouw situatie? Neem dan contact op met je bank. Let wel op dat het zakelijk gebruiken van een privérekening bij de meeste banken niet is toegestaan. Raadpleeg dus altijd de algemene voorwaarden van jouw bank.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Boekhoud pakketten vergelijken?

Boekhoud pakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt online boekhoud programma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.