• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Zakelijke bankrekening openen of niet?

Twijfel je of je een zakelijke rekening gaat openen? Een zakelijke rekening is voor de Belastingdienst niet verplicht. Er zitten wel voor- en nadelen aan het gebruik van je privé-bankrekening voor je bedrijf. In dit kennisartikel lees je meer over het openen van een zakelijke rekening.

Voordelen van een zakelijke bankrekening

Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kun je een afspraak bij je bank maken om een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening heeft als voordeel dat je je zakelijke administratie scheidt van je privé-administratie. Zo heeft je boekhouder minder werk te doen en heb jij een beter overzicht van de financiën van je bedrijf. Veel banken stellen in hun voorwaarden overigens dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. Bovendien heeft een zakelijke rekening een professionelere uitstraling naar jouw klanten: de naam van jouw bedrijf komt namelijk op het afschrift van de betaler of ontvanger te staan.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Kosten - baten

Een zakelijke rekening hoeft niet duur te zijn. Veel banken hanteren een starterstarief. Zo betaal je bij de Knab Bank het eerste jaar maar € 3 per maand. Deze kosten zijn aftrekbaar als bedrijfskosten. Stel dat je een boekhouder hebt, dan is deze per kwartaal al snel een uur langer met jouw administratie bezig als je je privé-bankrekening zakelijk gebruikt. Je boekhouder moet alle betalingen sorteren op zakelijke- of privébetalingen. De extra tijd die je boekhouder kwijt is, is duurder dan een zakelijke bankrekening. Een zakelijke bankrekening kun je ook koppelen aan een boekhoudpakket en dat scheelt jou en je boekhouder weer tijd.

Alle voordelen van een zakelijke rekening nog eens op een rij:

  • Geeft een professionele zakelijke uitstraling.
  • Betalen en ontvangen met je bedrijfsnaam.
  • Koppeling met je boekhouding.
  • Mogelijkheid van incassocontract, i-deal en andere zakelijke betaalmogelijkheden.
  • Zakelijke en privé betalingen gescheiden houden.
  • Extra zakelijke rekening om belasting op te reserveren mogelijk (gratis bij Knab).
  • Zakelijke creditcard mogelijk.

Uitzonderingen

Ben jij een deeltijd- of hybride zzp'er met een omzet van € 1.500 per jaar en maak je maar een klein aantal facturen per jaar? Dan is er niets op tegen om je privé-bankrekening te gebruiken. Twijfel je wat handig is in jouw situatie? Neem dan contact op met je bank. Let wel op dat het zakelijk gebruiken van een privé rekening bij de meeste banken niet is toegestaan. Raadpleeg dus altijd de algemene voorwaarden van jouw bank.

TIP: Snelstart!

Via een handige boekhoudtool, zoals Snelstart, kun je je boekhouding koppelen aan je zakelijke rekening. Op die manier hoeft je de boekingen van je rekening niet meer handmatig in te boeken. Snelstart kun je gratis uitproberen via deze link.

Wil je een gratis adviesgesprek met één van onze boekhoudpartners?

Onze partners

Boekhoud pakketten vergelijken?

Boekhoud pakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt online boekhoud programma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.