• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Zakelijke bankrekening openen of niet?

Twijfel je of je een zakelijke rekening gaat openen? Voor de Belastingdienst is een zakelijke rekening niet verplicht. Er zitten wel voor- en nadelen aan het gebruik van je privé bankrekening voor je bedrijf. In dit kennisartikel lees je meer over het openen van een zakelijke rekening.

Voordelen van een zakelijke bankrekening

Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kun je een afspraak bij je bank maken om een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening heeft als voordeel dat je je zakelijke administratie scheidt van je privé administratie. Zo heeft je boekhouder minder werk te doen en heb jij een beter overzicht van de financiën van je bedrijf.

Veel banken stellen in hun voorwaarden overigens dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. Bovendien heeft een zakelijke rekening een professionelere uitstraling naar jouw klanten: de naam van jouw bedrijf komt namelijk op het afschrift van de betaler of ontvanger te staan.

Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Inzicht in jouw financiën? Kijk dan eens bij Knab. Van bankrekening tot verzekering en boekhoudpakket.

Open nu een rekening vanaf € 3,50 per maand en ontdek de voordelen.

Lees verder >>
Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Wat kost een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening hoeft niet duur te zijn. Veel banken hanteren een aantrekkelijk starterstarief. Deze kosten zijn bovendien ook nog eens aftrekbaar als bedrijfskosten.

Stel dat je een boekhouder hebt, dan is deze per kwartaal al snel een uur langer met jouw administratie bezig als je je privé-bankrekening zakelijk gebruikt. Je boekhouder moet alle betalingen sorteren op zakelijke- of privébetalingen. De extra tijd die hij hiermee kwijt is, is kostbaarder dan de kosten van een zakelijke bankrekening.

Via een handige boekhoudtool, zoals SnelStart, kun je je boekhouding koppelen aan je zakelijke rekening. Op die manier hoeft je de boekingen van je rekening niet meer handmatig in te boeken. SnelStart kun je gratis uitproberen via deze link.

Alle voordelen van een zakelijke rekening nog eens op een rij:

  • Geeft een professionele zakelijke uitstraling.
  • Betalen en ontvangen met je bedrijfsnaam.
  • Koppeling met je boekhouding.
  • Mogelijkheid van incassocontract, i-deal en andere zakelijke betaalmogelijkheden.
  • Zakelijke en privé betalingen gescheiden houden.
  • Zakelijke creditcard mogelijk.

Starterskorting zakelijke bankrekening

Een aantal banken geeft startende ondernemers korting tijdens het eerste jaar. Zo betaal je het eerste halfjaar bij Knab maar € 3,50 per maand voor een rekening. Bovendien kun je gratis meerdere rekeningen openen zodat je bijvoorbeeld je omzetbelasting en inkomstenbelasting opzij kunt zetten. Bekijk hier de zakelijke rekening van Knab en profiteer.

Is een zakelijke rekening voor iedere zzp'er van belang?

Ben jij een deeltijd- of hybride zzp'er met een omzet van € 1.500 per jaar en maak je maar een klein aantal facturen per jaar? Dan is er niets op tegen om je privé bankrekening te gebruiken. De Belastingdienst stelt niet de eis dat je altijd een zakelijke rekening moet hebben.

Twijfel je wat handig is in jouw situatie? Neem dan contact op met je bank. Let wel op dat het zakelijk gebruiken van een privérekening bij de meeste banken niet is toegestaan. Raadpleeg dus altijd de algemene voorwaarden van jouw bank.

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

ZZP Agenda