• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 18: Kamer vreest leegloop zzp’ers in cultuursector, en fotograaf plaatst vraagtekens bij ondernemerschap veel zzp’ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over vrees voor leegloop van zzp’ers in de cultuursector, coronacrisis hakt er zwaar in bij zzp’ers in de ICT, en fotograaf Thijs Heslenfeld zit helemaal niet te wachten op steun van de overheid.

Kamer vreest voor leegloop zzp’ers in cultuursector

In vergelijking met de miljardensteun die aan KLM en andere grote bedrijven ontvangen, komt de kunst- en cultuursector er bekaaid vanaf. In een Kamerdebat werd deze week minister Van Engelshoven het vuur aan de schenen gelegd. Het bedrag van € 300 miljoen dat zij heeft vrijgemaakt om ‘vitale culturele instellingen’ overeind te houden, is bij lange na niet voldoende. Juist in deze sector zijn veel zzp’ers werkzaam, die door de coronacrisis zonder werk zitten.

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over deze zzp’ers en vreest dat zij noodgedwongen iets anders gaan doen. D66 en ChristenUnie en de linkse oppositiepartijen drongen aan op extra ondersteuning. Of die er gaat komen, valt te bezien. Van Engelshoven beaamde dat het bedrag bij lange na niet genoeg is. Maar het is een mooi begin, vindt ze. De minister wil nog wel in gesprek met staatssecretaris Vijlbrief over mogelijke belastingversoepelingen voor kleine ondernemers in de culturele sector. Maar concreter dan dit, werd het niet.

De focus ligt op het overeind houden van de culturele instellingen, voor de mensen die daar werken zijn er de bestaande regelingen voor zzp’ers. Inmiddels maken heel wat zzp'ers in de culturele sector hier gebruik van, zo bleek. Bijna 1.200 bedrijven krijgen loonsubsidie, ruim 90.000 zelfstandigen krijgen een Tozo-uitkering en 70.000 bedrijven kunnen € 4.000,- aanvragen in het kader van de Togs-regeling.’

Bronnen: NOS.nl en NU.nl

 

Coronacrisis hakt erin bij zzp'ers in ICT-branche 

Zzp’ers die opdrachten uitvoerden in de ICT-branche kenden in het recente verleden gouden tijden, met volop werk en hoge tarieven. Met de coronacrisis is daar abrupt een eind aan gekomen. Zo’n 13% van alle ICT-bedrijven in het MKB is volledig stil komen te liggen door de coronacrisis. Hoewel de sector beter presteert dat de rest van MKB-Nederland, waar circa een kwart stil ligt, worden zzp’ers in deze sector naar verhouding juist veel zwaarder getroffen. Voor 26% van hen liggen de werkzaamheden volledig stil. Bij MKB-bedrijven geldt dit voor 6%.

Dat schrijven AG Connect en Computable, op basis van resultaten van de MKB-coronamonitor van MKB Servicedesk en Motivaction. Binnen de ict-branche zijn de verschillen tussen zzp’ers en de overige mkb-bedrijven groot. 77% van de zzp’ers in deze sector heeft alle niet-noodzakelijke uitgaven stopgezet; 34 % van hen heeft investeringen uitgesteld en 11% van heeft inkomenssteun aangevraagd.

Een verklaring voor het feit dat in de ICT vooral de zelfstandig ondernemers de klos zijn van de coronacrisis, geven de beide vaktitels niet. Het lijkt echter waarschijnlijk dat dit een weerslag is van de hoogtijdagen in het recente verleden, toen een tekort aan ICT’ers zich voor zzp’ers in deze sector vertaalde in relatief hoge uurtarieven en een overvloed aan werk.

Bronnen: Computable en AG Connect

'Zzp'er, ga zonder coronasteun iets doen!'

Topdrukte bij de noodloketten die ondernemers door de coronacrisis heen moeten helpen. Niet alleen kleine ondernemers, ook miljardenbedrijven als Booking en KLM houden er hun hand op. Maar er zijn ook zzp’ers die helemaal niet zitten te wachten op steun van de overheid. Fotograaf Thijs Heslenfeld is een van hen.

Heslenfeld verwondert zich over het gedrag van veel zzp'ers: ‘Op sociale media zie je duizenden zzp’ers bespreken hoe ze geld van de overheid kunnen krijgen. Hele discussies over hoe je formulieren invult, of iets bruto of netto is. Maar weinig mensen vragen zich af hoe ze weer geld kunnen verdienen nu hun eigen product of dienst niet meer werkt. Van veel zelfstandigen vraag ik mij af of het wel echte ondernemers zijn. Ik zou zeggen: gooi je hoofd niet in de schoot, maar ga wat doen. In een land als Nederland zijn er altijd kansen.’

Zelf geeft hij het goede voorbeeld met zijn webshop ww.reisjelangsdewijn.nl. Als kenner importeert hij wijnen van onbekendere wijnhuizen. Dat hij al binnen een paar weken de eerste flessen kon leveren, typeert volgens de ondernemende fotograaf de kansen die er juist nu liggen. ‘Tuurlijk kan het verlammend voelen wat er allemaal gebeurt. Maar kijk eens naar de solidariteit en bereidheid van menen die er is om lokale ondernemers te steunen. Daar zie ik juist ook kansen in. Dit gaat mij in ieder geval door de coronatijd heen helpen.'

Bron: De Telegraaf (inloggen verplicht), een jpg van het artikel kun je hier bekijken.

Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl:

Blogs

ZZP Agenda