• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 15: Helft zzp’ers in Amsterdam vraagt noodsteun aan, en ruimere Togs-regeling voor zzp’ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over noodhulp voor 40.000 Amsterdamse zzp’ers, ook tatoeëerders krijgen geld via TOGS-regeling en coronacrisis werpt nieuw licht op discussie verplichte AOV.

Helft Amsterdamse zzp’ers klopt aan voor noodsteun

Dat veel zzp’ers zouden aankloppen bij de noodhulplokketten, was in de lijn der verwachting. Maar dat het zo gigantisch druk zou worden, heeft veel Nederlandse gemeenten blijkbaar toch overvallen. Tot nu toe hebben 40.000 zelfstandigen in de gemeente Amsterdam coronasteun aangevraagd bij het noodloket, ofwel de helft van alle zzp'ers die actief zijn in de hoofdstad. Dat meldt Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken in gesprek met het FD.

De diversiteit onder de aanvragers is groot, maar een aantal beroepen is sterk vertegenwoordigd: de stad ziet vooral veel kappers, taxichauffeurs en nagelstylisten. Ook veel grafische ontwerpers en mensen die in de horeca en de culturele sector werken, kloppen aan voor hulp. De eerste 12.000 aanvragers hebben in Amsterdam inmiddels al uitbetaald gekregen.

Dit is overigens bij lang niet in alle gemeenten het geval. In Haarlem bijvoorbeeld, neemt de gemeente dusdanig veel tijd voor de beoordeling van aanvragen dat zzp’ers in financiële problemen komen. Als reactie heeft de gemeente een directe link naar de zogenoemde 'broodnood' geplaatst op de website. Dat is al een langer bestaande regeling voor mensen die in afwachting van een bijstandsuitkering in acute geldnood raken. Ruim 6.000 zzp'ers in Haarlem en en nog eens 4.000 in omringende plaatsen hebben zich aangemeld voor noodsteun. Door die toeloop loopt de wachttijd voor aanvragers op. "De paniek onder hen snap ik heel goed", vertelt Haarlems burgemeester Jos Wienen in een interview met NH Nieuws. "Soms zijn de inkomsten van de ene op de andere dag weggevallen." 

Regering geeft meer zzp'ers toegang tot TOGS-regeling

De regeling voor een eenmalige tegemoetkoming van € 4000 is uitgebreid. Hierdoor hebben meer bedrijven en zzp’ers uit de culturele sector toegang tot deze zogeheten TOGS-regeling: onder meer fotografie, filmproductiebedrijven en monumentenzorg. Ook tatoeëerders, fysiotherapeuten, taxichauffeurs en tandartsen hebben nu recht op een tegemoetkoming.

Via de TOGS-regeling kunnen bepaalde groepen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals de huur van een bedrijfspand. Of een bedrijf in aanmerking komt voor overheidssteun hangt af van de SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) waarmee het bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staat. Veel SBI-codes van contactberoepen ontbraken in de eerste lijst die de regering had opgesteld.

In reactie op de kritiek op de eerst lijst, heeft het kabinet besloten om de regeling aan te vullen, waardoor meer beroepsgroepen hier aanspraak op kunnen maken. Toegevoegde ondernemers kunnen vanaf uiterlijk 15 april terecht bij de verruimde TOGS.

Bron: Rijksoverheid

'AOV is in de eerste plaats een persoonlijke keuze'

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is al langere tijd onderwerp van gesprek en kort voor de coronacrisis uitbrak leek er, althans op politiek niveau, overeenstemming te zijn bereikt. Nu veel zzp’ers echter ineens aan het infuus van de overheid moeten om nog brood te kunnen kopen zou dat kunnen leiden tot een aanscherping van de maatregelen. In een podcast van Leaders in Finance, gaat Yoram Schwarz, de CEO van Movir, in op dit onderwerp. Movir is onderdeel van Nationale Nederlanden en naar eigen zeggen marktleider op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers.

Het al dan niet afsluiten van een AOV is in de eerste plaats een persoonlijke keuze, vindt Schwarz. Immers, een tekstschrijver loopt simpelweg minder risico op een bedrijfsongeval dan een bouwvakker. “Een AOV voor zzp’ers is niet ‘one size fits all’. De een heeft meer geld op zijn bankrekening dan de ander, er zijn verschillen in levensstandaarden.” De belangrijkste vraag die iemand zich volgens Schwarz moet stellen, is: ‘Wat gebeurt er als je iets overkomt? Dit gaat niet alleen over jou. Het gaat over je gezin, over je kinderen enzovoort. Probeer dingen voor jezelf te regelen, daar hoort een AOV bij, maar ook dat je je financiën goed geregeld wil hebben, dat je misschien fit mentaal dingen wil doen en daarin moet je mensen ondersteunen. En als je keuzes wil maken om minder verzekerd te zijn, is dat net zo goed je eigen recht.'

Luister de hele podcast:

Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl:

Blogs

ZZP Agenda