• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 10: De integrale tekst van het AOV-akkoord, en columnist maakt gehakt van CNV-verhaal

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over ‘Keuze voor zekerheid’, de pijnlijke ontmaskering van het CNV in De Telegraaf, en hoe zat het ook alweer met de arboregels voor de bouwsector?

Verplichte AOV-sigaar uit eigen doos

Er is al veel gezegd en geschreven over het akkoord dat de Stichting van de Arbeid heeft bereikt over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heenl. Waar vakbonden en werkgevers zich prima kunnen vinden in de plannen, klinkt er uit de hoek van zzp-organisaties veel weerstand.

Maar wat staat er eigenlijk precies in het voorstel, dat afgelopen dinsdag werd aangeboden aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken)? Wie dat zelf wil nalezen, kan dat op zijn gemak doen. De Stichting van de Arbeid heeft het 30 pagina’s tellende rapport ‘Keuze voor zekerheid’ namelijk integraal gepubliceerd. Het moet gezegd dat het een fraai uitgewerkt document is geworden, in begrijpelijke taal opgeschreven en rijkelijk geïllustreerd met verhelderende infographics.

Bij doorlezen viel ons nog een klein detail op, over het besluit van het kabinet tot  geleidelijke verlaging van de zelfstandigenaftrek. “Deze aftrek heeft mede als bestemming het financieren van de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en ouderdomspensioen. Waar tijd nodig is om tot wetgeving en uitvoering door UWV en Belastingdienst te komen, kan de zelfstandigenaftrek gebruikt worden om de betaalbaarheid van de verzekering te waarborgen.” Wat je noemt, een klassieke sigaar uit eigen doos.

Lees hier het rapport Keuze voor Vrijheid

Hoe zat het ook alweer met Arbo regels voor zzp’ers?

Het is een hardnekkig misverstand in de bouwsector. Zowel zzp’ers als inhurende partijen denken vaak dat voor de zzp’er minder wettelijke Arbo regels gelden dan voor werkenden in loondienst. Veel opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld van mening dat arbeidsomstandigheden met de inhuur van een zzp’er niet langer hun verantwoording zijn. Ten onrechte.

In een overzichtelijk artikel zet Arbo Online de belangrijkste regels puntsgewijs op een rij, uitgebreid voorzien van praktijkvoorbeelden en verwijzingen naar aanvullende documentatie. Conclusie: Voor ondernemers zonder personeel is nagenoeg de hele Arbowet van toepassing. De uitzonderingen zijn zo ondergeschikt dat die geen effect hebben op de uitvoering van het werk.

Lees hier het hele artikel.

Telegraaf-columnist maakt gehakt van CNV-verhaal

Nog eentje dan over de verplichte AOV. Meer in het bijzonder het onderzoek van CNV Zelfstandigen. De vakbond kwam deze week met het opmerkelijke resultaat, dat liefst 63% van de zelfstandig ondernemers voorstander is van een verplichte AOV. Een poll op de Facebook-groep ‘Zzp’er, durf te vragen’ liet al zien dat deze uitkomst op zijn zachtst gezegd discutabel is.

Telegraaf-columnist Martin Visser maakt compleet gehakt van het onderzoek en ontmaskert pijnlijk nauwkeurig wat de vakbond beweegt tot het ondersteunen van het voorstel. “Vergeet het vakbondsverhaal over zielige zzp’ers. Het gaat de bonden maar om één ding: de positie van oudere werknemers in hun dure vaste contracten veilig stellen en de competitie uitschakelen. De vakbeweging zal niet rusten voor de laatste zzp’er het loodje legt.”

"De agenda van de vakbonden was duidelijk: dring zzp’ers een collectieve regeling op, liefst een dure. Maar integreer die absoluut níet met de WIA voor werknemers. Onlangs adviseerde de commissie-Borstlap om tot sociale regelingen voor alle werkenden te komen. Daar verzetten de bonden zich juist fel tegen, uit angst dat de bestaande sociale zekerheid voor werknemers dan wordt versoberd. Als de dood zijn vakbonden voor een zogeheten ministelsel.

"Het was wat balanceren, maar ze kregen de werkgevers mee. Zzp’ers moeten nu verplicht premie betalen voor een polis die tussen bijstandsniveau en minimumloon dekt. Het advies van de commissie-Borstlap, waar de vakbonden eerst zo blij mee waren, wordt op dit punt dus nu al in de prullenbak gegooid.

Lees hier de volledige column.

Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl:

Blogs

ZZP Agenda