gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Zzp-tarieven staan nog steeds onder druk

30 oktober 2013

Zzp’er heeft wel kleine financiële buffer opgebouwd
69,5% van de zzp’ers geeft aan dat hun tarieven onder druk staan. Dit percentage is vrijwel onveranderd sinds begin 2013 en vormt geen teken van herstel. Wel heeft 86,7% van de zzp’ers een buffer opgebouwd: een stuk meer dan een jaar geleden. Dit blijkt uit het themarapport “Financiën & administratie” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer in samenwerking met Exact, afgenomen onder 1.721 zzp’ers in Nederland.

Zzp’er heeft wel kleine financiële buffer opgebouwd
69,5% van de zzp’ers geeft aan dat hun tarieven onder druk staan. Dit percentage is vrijwel onveranderd sinds begin 2013 en vormt geen teken van herstel. Wel heeft 86,7% van de zzp’ers een buffer opgebouwd: een stuk meer dan een jaar geleden. Dit blijkt uit het themarapport “Financiën & administratie” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer in samenwerking met Exact, afgenomen onder 1.721 zzp’ers in Nederland. “Zzp’ers spelen handig in op de crisis en zitten niet bij de pakken neer,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer.


Begin 2012 hadden minder zzp’ers een financiële buffer dan nu: 68,1% tegen 86,7% nu. De financiële buffer is echter wel veel kleiner dan destijds: minder zzp’ers hebben een buffer van meer dan 12 maanden, en veel meer zzp’ers hebben een buffer van minder dan 3 maanden. Bepaalde verzekeringen – waaronder de AOV – gaan ten koste van deze buffer: 9,1% van de zzp’ers heeft zijn AOV het afgelopen jaar stopgezet. De buffer wordt kleiner doordat zowel de tarieven als het aantal facturabele uren onder druk staan. Wel geeft 52,0% aan zijn pensioen (financieel) goed geregeld te hebben.

Crisismaatregelen overheid
Ondanks de initiatieven van de overheid op het gebied van financiering, geeft 73,6% van de zzp’ers aan (nog steeds) niet bij een bank terecht te kunnen voor financiering. Bijna driekwart (73,2%) van de zzp’ers is toch niet van plan in loondienst te gaan, ondanks de slechtere omstandigheden. 14,1% geeft echter aan wel part- of fulltime in loondienst te gaan, met name vanwege de crisismaatregelen van de overheid. 29,9% geeft zelfs aan in financiële problemen te komen door deze maatregelen. En de meerderheid van hen (55,4%) wordt er niet veel positiever op door de overheid: zij krijgt minder vertrouwen in de toekomst van haar bedrijf. “Wel daalt de administratieve (tijds)druk volgens de meerderheid van de zzp’ers, een positief effect van de maatregelen van de overheid,” zegt initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

Help jij mee?
De ZZP Barometer is een niet-commercieel initiatief waar ikwordzzper.nl mede-initiatiefnemer van is. Wil je ons ook helpen? Meld je dan hier aan .

Het volledige rapport “Financiën & administratie” vind je hier.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord