• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp-peiling: D66 grote winnaar, PvdA bijna gehalveerd

D66 is grootste zzp-partij met 49 zetels, VVD volgt met 41 zetels
D66 zou de grote winnaar zijn, als er nu verkiezingen worden gehouden onder de bijna één miljoen zzp’ers in Nederland. D66 is met afstand de grootste zzp-partij, met omgerekend naar landelijke resultaten 49 zetels.

D66 is grootste zzp-partij met 49 zetels, VVD volgt met 41 zetels
D66 zou de grote winnaar zijn, als er nu verkiezingen worden gehouden onder de bijna één miljoen zzp’ers in Nederland. D66 is met afstand de grootste zzp-partij, met omgerekend naar landelijke resultaten 49 zetels. Dat blijkt uit een peiling van de ZZP Barometer onder 1.026 zzp’ers. “Het aantal zzp’ers groeit en staat gelijk aan 15 zetels, een significante groep kiezers,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.

De opmars van de D66 onder zzp’ers is een trend die al sinds medio 2012 zichtbaar is. “D66 profiteert duidelijk van zijn rol als constructieve oppositiepartij door bijvoorbeeld de voorgenomen afschaffing van de zelfstandigenaftrek tegen te houden,” aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer. Over drie maanden, op 18 maart 2015, vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Deze verkiezingen zijn belangrijk voor de coalitiepartijen VVD en PvdA, omdat deze indirect bepalen wie er in de Eerste Kamer wordt gekozen.

PvdA bijna gehalveerd
Regeringspartij VVD wint ook een aantal zetels (+3) ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, maar coalitiepartner PvdA zakt dieper weg (-2) en komt nu uit op slechts 8 zetels. De partij is nu bijna gehalveerd ten opzichte van de zzp-peiling aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. CDA is in de afgelopen twee jaar zelfs verdrievoudigd, maar de afgelopen maanden vond er een stagnatie plaats (10 zetels).

Blogs

ZZP Agenda