• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

ZZP'ers in de zorg geconfronteerd met naheffingen btw

De Belastingdienst let sinds afgelopen januari meer op zelfstandige professionals in de zorgsector. ZZP'ers in deze branche waren jarenlang werkzaam met een vrijstelling voor BTW-afdracht, maar de fiscus wil sinds begin dit jaar 21 procent BTW heffen op de zorgtarieven van ZZP'ers. Door het heffen van - soms onterechte - BTW-naheffingen kunnen zelfstandigen echter in de financiële problemen komen.

De Belastingdienst let sinds afgelopen januari meer op zelfstandige professionals in de zorgsector.

ZZP'ers in deze branche waren jarenlang werkzaam met een vrijstelling voor BTW-afdracht, maar de fiscus wil sinds begin dit jaar 21 procent BTW heffen op de zorgtarieven van ZZP'ers. Door het heffen van - soms onterechte - BTW-naheffingen kunnen zelfstandigen echter in de financiële problemen komen. Zo is het mogelijk dat er tot 5 jaar BTW teruggevorderd kan worden.

Arbeid = BTW
In principe geldt momenteel voor het verlenen van gezondheidskundige hulp een vrijstelling van BTW. Maar sinds 1 januari 2013 is de Belastingdienst van mening dat flink wat zorgverlenende zzp'ers niet zozeer medische diensten verlenen, maar slechts hun arbeid ter beschikking stellen, waarover BTW moet worden berekend.

Rechtbank
Zelfstandigen in de zorgbranche leggen zich niet zomaar neer bij deze redenering van de fiscus. Er zijn diverse rechtszaken gevoerd tegen de Belastingdienst en deze zijn vrijwel allemaal ontvankelijk verklaard door de rechtbank. Zo oordeelde een rechter onlangs dat de diensten van een ZZP'er aan te merken zijn als 'gezondheidskundige verzorging van de mens'. De rechtbank oordeelde dat hiervoor geen sprake is van een overeenkomst tussen verpleger en patiënt.

Naheffingen

Brancheorganisaties, ontvangen de laatste tijd veel reacties van aangesloten zorgprofessionals. Hun opdrachtgevers zijn namelijk nog wel steeds vrijgesteld van BTW en willen de verhoging niet betalen. Hierdoor worden contracten niet verlengd, krijgen sommige ZZP'ers geen nieuwe opdrachten en lopen zij daarnaast het risico op naheffingen van de Belastingdienst.

Vrijstellingen (o.a. AWBZ)
Martijn Pennekamp van ikwordzzper.nl heeft gebeld met de belastingdienst om duidelijkheid te krijgen in de uitzonderingen en vrijstellingen. De belastingdienst bevestigd dat voor zorgverleners in de AWBZ en zorg zzp'ers die rechtstreeks zorg verlenen aan particulieren zorg nog steeds een vrijstelling geldt. De groep zzp'ers welke BTW moeten afdragen zijn de zzp'ers die niet zelfstandig haar werkzaamheden uitoefent c.q. onder leiding en toezicht staat van de opdrachtgever. Wil je meer lezen, klik dan op deze link en download het besluit van Staatsecretaris Weekers van 14 mei 2013.

Onduidelijkheid
Hoe de BTW in de zorg zich gaat ontwikkelen is momenteel onduidelijk, wij houden jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onze nieuwsbrief. Meld je aan via deze link.

 

Blogs

ZZP Agenda