gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

zzp'ers gooien tarieven omlaag om crisis de baas te zijn!

2 april 2013

De zzp’er doet gemiddeld 19 opdrachten bij 3 opdrachtgevers. In 2013 verwachten ze gemiddeld één opdracht meer te krijgen (+5,3%). Dit blijkt uit het themarapport “Opdrachten en tarieven” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer, waarvan ikwordzzper.nl mede-initiatiefnemer is.

49,1% van de zzp’ers zegt een te lage prijs per uur te vragen om de concurrentie de baas te (kunnen) zijn. 6,5% van de zzp’ers weet zelfs niet welk uurtarief ze nodig hebben om rond van te kunnen komen. Toch denkt 68,9% van de zzp’ers het huidige tarief op peil te kunnen houden.
 
De zzp’er doet gemiddeld 19 opdrachten bij 3 opdrachtgevers. In 2013 verwachten ze gemiddeld één opdracht meer te krijgen (+5,3%). Dit blijkt uit het themarapport “Opdrachten en tarieven” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer, waarvan ikwordzzper.nl mede-initiatiefnemer is.
 
“Zzp’ers verwachten echter dat hun omzet in 2013 met 9,3% zal dalen, voornamelijk omdat ze verwachten minder facturabele uren per project te kunnen draaien,“ aldus Jeroen Sakkers, met Victor Mundi initiatiefnemer van de ZZP Barometer. Hoewel de verwachting is dat het uurtarief gelijk blijft in 2013, daalde het wel met 9,1% ten opzichte van 2011.
 
Acquisitie vooral offline
Zzp’ers komen voornamelijk offline via hun opdrachten. Slechts 20,2% van de opdrachten wordt online binnengehaald: via bemiddelingssites, digitale netwerken of de website van de opdrachtgever. De top-3 wordt gevormd door mond-tot-mondreclame (23,1%), het fysieke, zakelijk netwerk (17,5%) en bemiddelingsbureaus (16,3%). Zzp’ers zijn zakelijk het actiefst op LinkedIn (88,0%), daarna op Freelance.nl (27,6%), Twitter (26,2%) en Facebook (19,6%). Een grote meerderheid (66,7%) is het erover eens dat het gebruik van sociale netwerken in de werving toeneemt.
 
Bovendien werd 64,3% van de opdrachten in 2012 door de zzp’er zelf binnengehaald, zonder tussenpersoon. Voor 2013 is de verwachting dat 3% meer opdrachten via derden – onder andere bemiddelingsbureaus – zullen worden binnengehaald.
 
Uurtarief kan verder omlaag
Van alle zzp’ers werk 69,6% op basis van een afgesproken uurtarief, waarvan 40,6% zonder een vooraf afgesproken maximaal aantal uren. Slechts 6,0% legt het risico bij zichzelf door op basis van een prestatieloon. 19,5% van de zzp’ers spreekt een vast bedrag af per opdracht, de zogenaamde fixed fee-constructie.
 
Wel zijn er omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat het uurtarief of bedrag per opdracht lager kan liggen dan normaal: door de lengte van de opdracht (64%), omdat de opdrachtgever een langdurige (netwerk)relatie is (48%), een concreet vooruitzicht op (een) vervolgopdracht(en) (46%), interessante inhoud van de opdracht (45%) en een korte reisafstand/-tijd (43%).
 
Bereken het zelf
Wil jij berekenen wat een verlaging van jouw uurtarief voor effect heeft voor jouw inkomen, bereken het via onze uurtariefcalculator of bereken wat je netto mag besteden van jouw brutowinst.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord