• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp´er kiest D66 en CDA als winnaars bij gemeenteraad

D66 en CDA zouden de grootste winnaars zijn, als er nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden onder zzp’ers, freelancers en interim professionals in Nederland. D66 is zelfs de grootste partij met 43 zetels.

D66 en CDA zouden de grootste winnaars zijn, als er nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden onder zzp’ers, freelancers en interim professionals in Nederland. D66 is zelfs de grootste partij met 43 zetels. Dat blijkt uit de ZZP Barometer, de onafhankelijke onderzoeksmonitor die deze maand is afgenomen onder 631 zzp’ers in Nederland. “Regeringspartijen VVD en PvdA verliezen procentueel het meest, net als de SP, vergeleken met onze zzp-peiling in 2012,” aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

Als het aan de zzp’ers in Nederland ligt wordt D66 met 43 zetels (+6) de grootste partij. VVD volgt met 38 zetels, 10 minder dan de zzp-­peiling uitwees vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Daarna volgen GroenLinks met 15 zetels (+1), CDA met 10 zetels (+7), PvdA met 10 zetels (‐4), PVV met 9 zetels (+3), SP met 8 zetels (‐
3) en ChristenUnie met 7 zetels (+3). Dat ook zzp´ers in Nederland langzaam vergrijzen zien we terug in de opvallende stijging van 50Plus met 5 zetels (+3),

Uit deze zzp‐peiling van de gemeenteverkiezingen blijkt dat het zzp‐beleid van de regeringspartijen VVD en PvdA niet goed is gewaardeerd: in totaal verliezen zij 23% van hun zzp‐kiezers. Discussies rond het al dan afschaffen van de zelfstandigenaftrek en het doorvoeren van het sociaal akkoord hebben daar hoogstwaarschijnlijk aan bijgedragen. De winst van het CDA is wellicht te verklaren door hun hernieuwde focus op ondernemers.

Het volledige rapport vind je hier.

 

Blogs

ZZP Agenda