• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp'er gelukkiger dan werknemer in loondienst

Zzp'ers zijn gelukkiger dan werknemers in loondienst. Dat blijkt uit recent onderzoek van PanelWizard in opdracht van online boekhoudtool Tellow. Fulltime zzp'ers beoordelen hun werksituatie gemiddeld met een 7,9. Een derde geeft zelfs een 9 of hoger.

Gelukkiger, meer plezier en minder stress

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend zzp'ers en werknemers in loondienst. Zzp'ers laten zien op alle onderdelen tevredener te zijn met hun werksituatie:

  • Zzp'ers zijn vaker gelukkig met hun werk (85% tegenover 71%),
  • Beleven dagelijks meer plezier (83% tegenover 74%) en
  • Ervaren minder stress (28% tegenover 39%).

Daarbij zijn zzp'ers trotser op het werk dat zij doen (86% tegenover 73%). Overall beoordelen ze hun werksituatie dan ook met een 7,8 tegenover een gemiddeld rapportcijfer van een 7,4 van werknemers in loondienst.

De cijfers laten daarnaast zien dat 81% het onwaarschijnlijk acht ooit weer terug te gaan in dienstverband. Nog eens 13% van de werknemers in loondienst overweegt serieus een stap naar het zzp-schap. Jochem Baars, oprichter van Tellow: "De geluiden rondom zzp'ers zijn in het verleden vaker negatief dan positief geweest. Dit terwijl zzp'ers juist trots zijn op hun leven als zelfstandige en het vrijwillige zzp-schap in trek is. De resultaten van het onderzoek spreken voor zich.''.

Zzp'ers hebben vaker een droombaan

Hoewel zzp'ers minder vakantiedagen nemen dan werknemers in loondienst, geeft ruim 55% aan een droombaan hebben. Bij werknemers in loondienst is dit slechts 32%. De liefde voor het vak, de uitdaging en het beter kunnen combineren van werk en privé worden door ongeveer een kwart van de zzp'ers als andere redenen genoemd om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Tellow in april 2018 onder 1.038 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Bij de selectie van respondenten is gebruik gemaakt van een gelijke verdeling tussen zzp'ers en werknemers in loondienst. Bekijk hier het volledige onderzoek met alle 14 vragen.

 

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

juni
25
juni
26