• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zwangere zzp'er werkt langer door

Zwangere zelfstandig ondernemers werken aan het einde van hun zwangerschap langer door dan zwangere vrouwen in loondienst. Dat niet alleen: de zzp'ers gaan na de bevalling ook weer eerder aan het werk. Dit blijkt uit onderzoek van Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau GfK.

Zwangerschapsverlof

Ruim zes op de tien zzp'ers gaven in het onderzoek aan dat zij later dan 36 weken zwangerschap met verlof gaan. In loondienst is dit de wettelijke grens om te stoppen met werken. Meer dan de helft (55%) van de vrouwen gaat binnen zes weken na de bevalling weer aan het werk, terwijl dit in loondienst normaal gesproken twaalf weken na de bevalling is.

Vrouwen in loondienst hebben wettelijk gezien recht op zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof, waarbij het verplicht is om minimaal vier weken voor de uitgerekende datum het verlof te starten. Na de bevalling hebben zij recht op minimaal tien weken verlof – dus als het kind later dan de uitgerekende datum wordt geboren, wordt het verlof automatisch verlengd.

Zelfstandige en zwanger regeling (ZEZ)

Voor zwangere zzp’ers is er de wettelijke Zelfstandige-en-Zwanger-regeling (ZEZ-regeling), waarbij zij (wanneer zij in het jaar voorafgaand aan het verlof minimaal 1.255 uur als zelfstandige hebben gewerkt) ook recht hebben op zestien weken zwangerschapsuitkering. Toch kiest het merendeel van de zelfstandig ondernemers ervoor om langer door te werken en eerder weer te beginnen. Hierdoor komen zij dus niet aan de zestien weken (betaald) verlof die voor mensen in loondienst standaard is.

Opdrachten

Zelfstandig ondernemen en zwangerschap blijken goed samen te gaan: maar liefst 71% van de zwangere zzp'ers heeft niet het gevoel meer moeite te hoeven doen voor het binnenhalen van een opdracht. Bij degenen die al moeder zijn, ligt dat percentage ook nog vrij hoog, namelijk op 64%. Op de vraag hoe het moederschap hun ondernemerschap heeft beïnvloed, is het meest gehoorde antwoord (39%) dat het ondernemerschap de vrouwen de vrijheid geeft om tijd voor het gezin vrij in te delen. Het moederschap lijkt dus goed samen te gaan met zelfstandig ondernemen.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda