• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zelfstandigen Bouw introduceert experiment als alternatief voor wet DBA

Zelfstandigen Bouw wil starten met een experiment als alternatief voor de wet DBA. In de proef wordt ook de Zelfstandigenrekening meegenomen: een rekening waarmee je als zzp’er op een belastingvriendelijke manier geld opzij kunt zetten voor arbeidsongeschiktheid, pensioen of spaargeld

Dat meldde de organisatie gisteren op haar eigen website. Voorzitter Charles Verhoef zegt hierover in gesprek te zijn met een aantal partijen in de bouw.

Minimumtarief

De politiek is nog niet met een alternatief gekomen voor de wet DBA. En dat kan niet langer, vindt Verhoef. In het experiment wordt een minimumtarief voor zzp’ers opgenomen: het dubbele van het cao-loon. Het idee zou zijn dat je alleen als zzp'er aangemerkt kan worden als je niet onder dit tarief duikt. Met een minimumtarief zou voorkomen moeten worden dat zzp'ers worden ingehuurd omdat ze goedkoper zouden zijn en zouden zzp'ers gemakkelijker geld opzij kunnen zetten voor ziekte of hun oude dag. Verhoef hoopt dat hij deze maand nog een voorstel aan de politiek kan doen wat betreft de pilot.

Zelfstandigenrekening

Met de Zelfstandigenrekening wil Zelfstandigen Bouw het mogelijk maken voor zzp'ers om belastingvriendelijk geld te sparen, door de inleg aftrekbaar te maken. Ook nu is het mogelijk voor zzp'ers om geld opzij te zetten, echter moeten zij dan wel belasting betalen in de vorm van vermogensrendementsheffing.

Lees hier meer.

Blogs

ZZP Agenda