• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Vrouwelijke zzp'ers gaan minder vaak failliet!

AMSTERDAM - "Alles wijst erop dat het vrouwelijke ondernemerschap verder gaat groeien." Dat zei Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), woensdag tijdens The Women's Conference.

AMSTERDAM - "Alles wijst erop dat het vrouwelijke ondernemerschap verder gaat groeien."

Dat zei Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), woensdag tijdens The Women's Conference.
"Het gaat de goede kant op met vrouwelijk ondernemerschap. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke starters."
Tegenover NUzakelijk zegt Rinnooy Kan dat vrouwen voorzichtiger zijn. “Dat kan een voor- en een nadeel zijn. Vrouwen maken minder winst dan mannelijke ondernemers, maar ze zijn wel stabieler.”

Voorbereiden
Hij wijst op cijfers waaruit blijkt dat vrouwelijke ondernemers minder vaak failliet gaan dan hun mannelijke concurrenten. “Vrouwen bereiden zich beter voor. Maar je moet accepteren dat je niet alles kan voorbereiden.”
De grootste problemen die Rinnooy Kan ziet zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw van ondernemers, waar vaak als eerste op wordt bezuinigd. "We kunnen het collectief goedkoper regelen, maar veel zzp'ers willen dat liever niet."

Top
Ook het aantal vrouwen in de top van bedrijven groeit, maar nog niet voldoende. “Ik hoop dat we de doelstelling kunnen bereiken zonder wettelijke dwang. Vrouwen willen ook liever aangenomen worden om hun kwaliteiten dan door een wet.”
Rinnooy Kan wil “niet te veel, maar ook niet te weinig vrouwen in de top”. Hijzelf denkt aan een percentage “ergens tussen de 30 en 70 procent”. “Er zijn voldoende goede vrouwen te vinden, maar ze zijn niet altijd zichtbaar.”

© NUzakelijk/Rikke van Geest

Blogs

ZZP Agenda