• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Verdubbeling aantal zzp'ers

Het aantal zzp'ers in de vier grootste steden is in tien jaar tijd verdubbeld van 81.000 naar 165.000. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van onderzoek in de vier grote steden. Er is vooral een toename te zien in organisatieadviesbureaus en financiële holdings. Ook is de helft van de starters jonger dan 35 jaar, zegt het CBS.

 

Grote steden

Daarna volgen er bouwbedrijven, ontwerpbureaus en webwinkels. Het onderzoek is op basis van cijfers uit de vier grootste steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Aantal starters in Utrecht groeit het hardst

Van de grote steden nam het aantal zelfstandig ondernemers in Utrecht het hardste toe. Daar nam het aantal zelfstandigen toe met 135 procent: in de rest van Nederland lag de groei gemiddeld op zo’n 79 procent. Utrecht telde dit jaar 22.100 zzp’ers. In Amsterdam bevinden zich de meeste zzp’ers, met bijna 75.000 eenmanszaken.

Lees hier meer.

De helft van starters is jonger dan 35 jaar

Ook komt het CBS vandaag met cijfers over de leeftijd van zzp’ers. Bijna de helft van de ondernemers die voor zichzelf start, is jonger dan 35 jaar oud. Tien jaar geleden was nog zo’n 40 procent van de starters jonger dan 35 jaar oud.

Gemiddelde leeftijd 38 jaar

Met name het aantal starters tot 25 jaar oud is gestegen. De gemiddelde ondernemer is 38 jaar oud als hij start met zijn bedrijf. Jonge ondernemers beginnen meestal een webwinkel, terwijl oudere startende ondernemers vaker als organisatieadviseur beginnen.

Provincies

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 60 procent van de starters uit Noord-Holland, Zuid-Holland of Noord-Brabant komt. Noord-Holland is de meest ‘ondernemende’ provincie met zo’n 13 startende ondernemers per duizend inwoners.

Vrouwelijke ondernemers

Vrouwen zijn vooral actief in de uiterlijke verzorging, thuiszorg of kinderopvang. Bijna 80 procent van de bedrijven in deze branches die in het afgelopen decennium zijn opgericht, zijn opgericht door een vrouw. Het aandeel vrouwelijke starters is het grootst in Laren, Blaricum en Gooise Meren. In Urk, Krimpen aan de IJssel en Staphorst is het aandeel vrouwelijke starters het laagst.

Ondernemers met een niet-westerse migratieachtergrond starten voornamelijk in de groothandel, markthandel of eet- of drinkgelegenheid. Ondernemers met een westerse migratieachtergrond starten het vaakst in de bouw en zakelijke dienstverlening.

Lees hier meer.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda