gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Uurloon zelfstandigen schiet omhoog

17 juli 2018

In de laatste 5 jaar zijn de gemiddelde uurlonen flink omhooggeschoten. Zelfstandigen profiteren zichtbaar meer van de schaarste op de arbeidsmarkt dan werknemers en kunnen hogere uurtarieven bedingen.

Het uurloon van zelfstandigen is de afgelopen 5 jaar met maar liefst 15% gestegen. Het uurloon van de werknemer daarentegen steeg maar met 5%, toch verdienen werknemers nog altijd meer dan zelfstandigen, gemiddeld 35%. Dit meldt de ING op basis van eigen onderzoek.

Gemiddelde stijging van uurlonen laatste 10 jaar

Als we kijken naar de laatste 10 jaar dan zijn de verschillen minder groot en is de stijging in uurloon voor de zelfstandigen gemiddeld met 19% gestegen en voor de werknemer met 16%. De consumentenprijzen stegen in deze periode met zo'n 14%, beide groepen zijn er dus op vooruit gegaan.

Werknemer afhankelijk van cao-afspraken

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zag de lonen van werknemers in veel landen flink stijgen door de economische groei. In Nederland blijft deze groei vooralsnog achter. De verwachting is wel dat incidentele beloningen en bonussen hoger zullen uitpakken dit jaar. Voor een loonstijging zijn werknemers afhankelijk van nieuwe cao-afspraken.

Uurloon zelfstandigen hangt meer samen met economische ontwikkeling

Een zelfstandige kan daarentegen veel meer inspelen op de vraag op de arbeidsmarkt en zo een hoger uurtarief bedingen. Het uurloon van een zelfstandige hangt dus veel meer samen met de economische ontwikkeling. Wordt de arbeidsmarkt nog krapper, dan zullen de lonen van de zelfstandigen ook stijgen.

 

Bron: NU.nl

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord