• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Uurtarief freelancers 7 procent hoger dan vorig jaar

Het uurtarief van freelancers is gemiddeld 7% hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 19.000 offertes. Het gemiddelde uurtarief van de freelancer ligt nu op € 46,- in tegenstelling tot € 43,- vorig jaar.

In Groningen verdient de freelancende ondernemer gemiddeld het meest met € 54,- per uur. In Flevoland ligt het uurtarief met een gemiddelde van € 40,- het laagst. Van de vier grootste steden is de freelancer uit Utrecht het duurst met € 48,- per uur en de Rotterdamse het goedkoopst met € 41,-.

Gemiddeld uurtarief per branche

In het onderzoek werden de branches Analyse & Advies, Design & Multimedia, Financieel & Administratie, Management & Organisatie, Marketing & Communicatie, Tekst & Vertaling en Website & Applicaties meegenomen. Vooral freelancers in de financiële dienstverlening verdienen meer: zij verdienen gemiddeld zo’n 10% meer dan vorig jaar.

Gemiddeld uurtarief per branche 2017 2018 Verschil in percentage
Tekst & Vertaling € 36 € 39 + 8%
Management & Organisatie € 40 € 42 + 5%
Financieel & Administratie € 41 € 45   + 10%
Design & Multimedia € 43 € 46 + 6%
Marketing & Communicatie € 43 € 47 + 7%
Website & Applicaties € 47 € 47     0%
Analyse & Advies € 54 € 52 - 3%

In vrijwel alle branches is het uurtarief gestegen – met uitzondering van de branche ‘analyse en advies’: zij verdienen gemiddeld 3% minder dan vorig jaar. Freelance schrijvers en vertalers komen thuis met een uurtarief van € 39,-. Dat is, ondanks een stijging ten opzichte van vorig jaar, nog steeds ver onder het gemiddelde.

Bekijk hier het hele onderzoek op Hoofdkraan.nl.

Blogs

ZZP Agenda