• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Steeds meer ZZP-ers op de IC

Ziekenhuizen moeten steeds vaker dure krachten inhuren op de ic, door een tekort aan gekwalificeerd personeel op de ic. Dat schrijft De Pers.

De krant schrijft dat het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht op dit moment tien fulltime medewerkers tekort komt op de ic, de spoedeisende hulp en de operatiekamers. ‘Op korte termijn is dat op te lossen door te werken met uitzendkrachten en zzp’ers’, zegt woordvoerder Frank van den Elsen. ‘Het aantal zzp’ers in de zorg neemt een flinke vlucht, valt ons op. Maar die zijn voor ons relatief duur, dus het is geen blijvende oplossing.’

Vraag naar ic-verpleegkundigen

Rogier van Dijk, bestuurslid van de beroepsvereniging van ic-verpleegkundigen, bevestigt in De Pers de huidige krapte. ‘De behoefte aan ic-verpleegkundigen is de afgelopen jaren gegroeid. Dat komt mede door richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de verhouding tussen het aantal bedden op de ic en het aantal verpleegkundigen.’

Meer ZZP'ers

Bovendien worden er door de vergrijzing steeds meer patiënten verwacht op de ic. Sommige ziekenhuizen zitten nu al krap in hun bezetting van de ic. Daarom neemt het aantal ingehuurde krachten toe, aldus Van Dijk. ‘Mensen die via een uitzendbureau of als zzp’er aan de slag gaan, daar zit een stijgende lijn in. Het is een landelijke trend, ook onder assistenten op de operatiekamer of bij de anesthesie.' Volgens Van Dijk zijn ziekenhuizen duurder af.

Ook personeelstekort in het oosten

Het Albert Schweitzer is niet de enige instelling die met deze problemen kampt. Gisteren kwam via Tubantia naar buiten dat tien ziekenhuizen in het oosten personeel tekort komen op bovengenoemde afdelingen. Het dagblad baseert zich op onderzoek van de werkgevers. Het gat zou oplopen tot 20 procent van de benodigde capaciteit. De vaste werknemers krijgen hulp van freelancers, en zo wordt het tekort aangevuld.

Blogs

ZZP Agenda