• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Starter meer last van wet DBA dan ervaren zzp’er

Met name startende ondernemers hebben last van de wet DBA, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Zij laten zich meer beïnvloeden door de wet dan zzp’ers die al langer actief zijn.

 

Zo’n 70% van de zzp’ers die al actief zijn, gaf aan dat de wet geen invloed had op hun keuze om als zzp’er actief te blijven. De starters daarentegen laten zich wel door de wet beïnvloeden: deze groep is met zo’n 8 procentpunt gestegen. Het onderzoek werd uitgevoerd door GfK in opdracht van ABN Amro.

Helft verdiept in wet DBA

Bijna de helft van de startende zelfstandigen (47%) heeft zich verdiept in de wet DBA. De groep bestaande zzp’ers die zich erin heeft verdiept, is groter: zo’n 65% Ook blijkt uit het onderzoek dat de ervaren zzp’ers positiever zijn over de toekomst dan starters. Bijna een derde van hen verwacht een groei in omzet in 2017.

Ondanks dat de wet DBA onlangs nog werd uitgesteld tot 2018 door staatssecretaris Wiebes, houdt zo’n 41% van de startende zzp’ers rekening met de wet bij het starten als ondernemer en welke gevolgen dit kan hebben.

Blogs

ZZP Agenda