• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Principeakkoord verplicht zzp'er AOV af te sluiten

Als het principeakkoord over pensioenen doorgaat, moeten zzp'ers zich verplicht tegen arbeidsongeschiktheid verzekeren. Na 9 jaar onderhandelen hebben de werkgevers, vakbonden en het kabinet een principeakkoord bereikt. Dat betekent onder andere ook dat de AOW-leeftijd minder hard gaat stijgen en mensen met zware beroepen eerder met pensioen kunnen.

Met name partijen als GroenLinks en de PvdA zeiden eerder een eventueel pensioenakkoord alleen te steunen als er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering zou komen. Als de achterban van onder andere de FNV hiermee instemt, is het akkoord definitief. FNV gaf aan een referendum voor haar leden in te roepen: zij mogen 'ja' of 'nee' zeggen tegen het pensioenakkoord. Het referendum wordt tussen 12 juni en 15 juni uitgevoerd.

Basisvoorziening in plaats van AOV?

Eerder pleitten verenigingen als ZZP Nederland en PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers) voor een basisvoorziening in plaats van een verplichte AOV. Veel zzp'ers en verenigingen uitten dan ook hun ongenoegen over de plannen via social media:

Hoe de verplichte AOV wordt ingevuld, is nog onduidelijk.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda