• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Plannen BGL ter vervanging van de VAR uitgesteld.

Voorlopig heeft de Tweede Kamer besloten om het wetsvoorstel om de VAR te vervangen door de BGL uit te stellen.

Voorlopig heeft de Tweede Kamer besloten om het wetsvoorstel om de VAR te vervangen door de BGL uit te stellen.

Als het aan Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ligt wordt de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) vervangen door de BGL (Beschikking geen loonheffingen). Voorlopig heeft de Tweede Kamer besloten om het wetsvoorstel uit te stellen. De Tweede Kamer, VVD, werkgeversorganisaties en Actal zijn hier niet enthousiast over.

Extra werk
Volgens Actal gaat de invoering van de BGL tot meer kosten en administratieve werkzaamheden leiden voor zzp’ers. Als de VAR wordt vervangen door de BGL krijgt een opdrachtgever extra werk. Momenteel is het zo dat zzp’ers een VAR van de Belastingdienst nodig hebben om te kunnen werken. Het kabinet vindt dat de VAR schijnzelfstandigheid in de hand kan werken omdat zzp’ers bij de VAR ook in de praktijk in dienst kunnen zijn naast dat zij op papier werken als zzp’er. Echter, als dit leidt tot problemen zijn de financiële gevolgen voor de zzp’er.

Beschikking Geen Loonheffingen (BGL)
Een nog nieuw in te voeren Webmodule komt te hangen achter de BGL met diverse vragen die de zzp’er moet doorlopen. Hierin komen ook vragen te staan waardoor het probleem van schijnzelfstandigheid deels wordt opgelost. Met de BGL worden zowel de zzp'er als de opdrachtgever verantwoordelijk of er sprake is van een dienstbetrekking. Als dat zo is, moet dat leiden tot afdracht van loonbelasting en premies. De opdrachtgever is ook medeverantwoordelijk geworden voor die vragen waar hij/zij invloed op kan uitoefenen. Het nadeel van de BGL ligt hem in de nog nieuw te voeren Webmodule, waarbij geen rekening wordt gehouden met onder andere sectorale elementen waaronder gewerkt wordt.

Belastingdienst
Voor een deel van 2015 geldt tot nader orde de VAR van 2014. Dit geldt voor zzp’ers die hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden. Zzp’ers krijgen geen automatisch nieuwe VAR toegestuurd voor het jaar 2015. Als je als zzp’er onder andere omstandigheden/ voorwaarden aan de slag gaat dien je een nieuwe VAR aan te vragen.

Kijk voor het laatste nieuws op de website van de Belastingdienst.

Blogs

ZZP Agenda