gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Opdrachtgevers voor zzp'ers kiezen ervaring boven prijs

19 juni 2015

Uit de tweede editie van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor zzp´ers in de zakelijke dienstverlening, blijkt dat opdrachtgevers die zelfstandig professionals (zp’ers) inhuren, niet voor de goedkoopste kandidaat gaan in de selectieprocedure. Een opdrachtgever kiest voor een kandidaat die gemiddeld 4% meer vraagt dan het gemiddelde uurtarief dat door alle professionals aangeboden wordt voor een opdracht. Dit blijkt uit honderden geanalyseerde opdrachten.

Uit de tweede editie van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor zzp´ers in de zakelijke dienstverlening, blijkt dat opdrachtgevers die zelfstandig professionals (zp’ers) inhuren, niet voor de goedkoopste kandidaat gaan in de selectieprocedure.

4% meer voor ervaring

Een opdrachtgever kiest voor een kandidaat die gemiddeld 4% meer vraagt dan het gemiddelde uurtarief dat door alle professionals aangeboden wordt voor een opdracht. Dit blijkt uit honderden geanalyseerde opdrachten.

Opdrachtgeversvoorzzperskiezenervaringbovenprijs

In bovenstaand figuur wordt er in het eerste kwartaal van 2015 een verschil van € 3,50 gesignaleerd tussen het gemiddelde aanbiedingstarief van alle professionals en het gemiddelde tarief dat een opdrachtgever betaalt voor de diensten van de zp’er die daadwerkelijk ingehuurd wordt.

Volgens ZP Fact zit het verschil hoogstwaarschijnlijk in de keuze van opdrachtgevers voor de inhuur van meer ervaren professionals. De opdrachtgevers zijn bereid gemiddeld 4% meer te betalen voor ervaring, kennis en kunde. Rick Kruiswijk, algemeen directeur van HeadFirst, één van de initiatiefnemers van ZP Facts: ‘Het verschil geeft aan dat opdrachtgevers niet enkel op basis van prijs bepalen welke professional ingehuurd wordt. Een goede prijs- kwaliteitsverhouding staat voorop. Dit is goed nieuws voor ervaren professionals. Het wil natuurlijk niet zeggen dat een zp’er beter een hoger uurtarief kan vragen en daarmee meer kans heeft op een opdracht, op die manier gaat de vlieger niet op.

Uurtarief stijgt
Ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn de gemiddelde aangeboden tarieven gestegen. Zelfstandig professionals durven dus meer te vragen. Het goede nieuws voor de zp'ers is dat ook een stijging van betaalde tarieven zichtbaar is, gemiddeld 3 euro ten opzichte van kwartaal 4 van 2014.

Tarieven vergeleken met zelfde kwartaal een jaar eerder
De huidige tarieven zijn door ZP Facts ook afgezet tegen hetzelfde kwartaal een jaar eerder; kwartaal 1 van 2014 versus kwartaal 1 van 2015. Hieruit blijkt dat er sprake is van een stijging van €1,24 in het gemiddelde betaalde tarief. Zowel het gemiddelde gewenste als geboden tarief is in kwartaal 1 van 2015 slechts in kleine mate veranderd ten opzichte van vorig jaar.

Meer informatie over de gewenste, geboden en betaalde tarieven is te zien in het volledige rapport van ZP Facts. Je kunt het rapport van ZP Facts hier downloaden.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord