• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Ondernemers krijgen dertig gratis inzages in handelsregister

Ondernemers kunnen vanaf nu dertig keer per jaar gratis in het handelsregister van de Kamer van Koophandel bedrijfsgegevens opvragen. Ook maakt de KvK twee sets met open data beschikbaar waarmee geanonimiseerde analyses en apps gemaakt kunnen worden.

 

De ene set is een anoniem overzicht van ondernemingen en in de andere set zijn geanonimiseerde gegevens van jaarrekeningen. Deze worden wekelijks ververst.  Zo is het mogelijk om gegevens te analyseren voor strategieën, beleid of het leggen van verbanden. In de set van jaarrekeningen worden alleen de digitaal geponeerde jaarrekeningen getoond.

Checken of het bedrijf bestaat

Door het inzien van het handelsregister wordt het makkelijker voor ondernemers om te kijken of een bedrijf daadwerkelijk bestaat en is het mogelijk om te zien wie er bevoegd is om te handelen namens een bedrijf. Voorheen moesten ondernemers zo’n € 80,- betalen om dertig keer zo’n uittreksel van het handelsregister op te vragen. Nu wordt dat door de overheid betaald. Het opvragen kan via de Kamer van Koophandel app ‘Handelsregister’.

Blogs

ZZP Agenda