• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Ondernemend Nederland onvoldoende voorbereid op de AVG

Per 25 mei 2018 gaat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) actief gehandhaafd worden. Uit een onderzoek onder 3000 zzp’ers is gebleken dat 96% van de zelfstandig ondernemers die persoonsgegevens verzamelen onvoldoende voorbereid is op de AVG en dus risico lopen beboet te worden.

De wetgeving geldt voor alle ondernemers die persoonsgegevens verwerken in digitale bestanden. De Autoriteit Persoonsgegevens mag voortaan hogere boetes uitschrijven en zelfs onverwachts een inspecteur langs sturen bij gegronde aanleiding. Voor alle ondernemers die er niet zeker van zijn of ze goed voorbereid zijn op de AVG wetgeving is de ZZP AVG Scan af te nemen op www.zzpavg.nl en de infographic opgesteld "Ben jij ZZP AVG Proof?".

Regels gegevensbescherming flink aangescherpt

Doel van de nieuwe privacywet, ook bekend onder de Engelse naam General Data Protection Regulation (GDPR), is om EU-burgers te beschermen op het gebied van privacyregelgeving en persoonsgegevens. De AVG heeft de regels voor gegevensverwerking flink aangescherpt. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor iedere ondernemer. Zo dienen ondernemers onder andere via een privacyverklaring degene van wie ze de gegevens verzamelen (de betrokkene) te wijzen op hun rechten en moeten bewerkersovereenkomsten worden afgesloten met derde partijen aan wie de persoonsgegevens worden overgedragen.

Klaar voor de AVG?

Hoge boetes kunnen funest zijn voor zelfstandig ondernemers en het is dan ook van belang dat zij goed voorbereid zijn op deze wetswijziging. Bij In15, het grootste oriëntatieplatform voor zzp-voorzieningen van Nederland, komt veelvuldig de vraag binnen of zij zzp’ers hulp kunnen bieden bij het voldoen aan de AVG wetgeving. Vanwege deze aanzienlijke vraag naar hulp is er een samenwerking gestart tussen het platform en diverse AVG gespecialiseerde juristen, waaruit ZZP AVG is opgezet. Hier kunnen ondernemers middels een ZZP AVG Scan binnen 5 minuten zien of zij klaar zijn voor de AVG. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt er direct aangegeven welke juridische documenten nog vereist zijn en welke eventuele andere stappen nog genomen moeten worden om dit per 25 mei wel te zijn. Daarnaast kunnen ondernemers gratis advies inwinnen over de toepassing van de AVG.

Meerderheid van de zzp'er voldoet nog niet aan de nieuwe AVG wetgeving

“De animo is enorm”, zegt Max Verhoeven van In15. “We bieden diensten aan voor vrijwel alle zzp-voorzieningen, maar zo veel vraag naar een hulpmiddel hebben we nog nooit gezien. Dagelijks doen meer dan 200 mensen de test en de teller na 3 weken al op 2893 afgenomen scans. En daarvan voldoet maar liefst 96% van de deelnemers nog niet met zekerheid aan de nieuwe AVG wetgeving. Zeker als je bedenkt dat Nederland maar liefst 1,2 miljoen zzp’ers telt, die nagenoeg allemaal in meer of mindere mate persoonsgegevens verwerken en geen juridisch adviseur in dienst hebben, vormen zij de grootste risicogroep.”

ZZP AVG helpt de zelfstandig ondernemer met duidelijke informatie omtrent de AVG wetgeving en is voor honderd procent gericht op zelfstandige ondernemers. De gratis ZZP AVG scan en overige AVG informatie voor zzp'ers is te vinden op www.zzpavg.nl.

 

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda