• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 8: ondernemersvertrouwen bereikt recordhoogte

Deze week bleek uit onderzoek van het CBS dat het ondernemersvertrouwen een recordhoogte heeft bereikt. Ondernemers zijn voornamelijk enthousiast over de toegenomen werkgelegenheid - al is de keerzijde daarvan een tekort aan arbeidskrachten. Ook bleek dat het aantal flexibele krachten, waaronder zzp'ers, harder toeneemt dan het aantal vaste krachten. Lees meer in dit nieuwsoverzicht!

CBS: ondernemersvertrouwen hoger dan ooit

Het ondernemersvertrouwen is op recordhoogte. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Het vertrouwen van ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven komt uit op 18,1. Dat is de hoogste waarde sinds start van de metingen in 2008.

Ondernemers zijn bijvoorbeeld positief over de werkgelegenheid. Toch ervaart een deel ook daarin belemmeringen, zoals een tekort aan arbeidskrachten. Aan het einde van 2017 publiceerde het CBS ook al een onderzoek over het ondernemersvertrouwen. In het laatste kwartaal van vorig jaar lag dat op 13,4.

In alle branches is het ondernemersvertrouwen positief, maar de stemming is het meest positief onder bouwbedrijven, gevolgd door groothandelaren en ondernemers in de zakelijke dienstverlening.

Lees hier meer.

Groei aantal vaste werknemers én flexibele krachten

Ook kwam het CBS met nieuwe cijfers omtrent flexwerkers. In het laatste kwartaal van 2017 zijn er meer flexwerkers bijgekomen. Daaronder vallen ook zzp’ers.

Zowel het aantal vaste werknemers als flexibele werknemers zoals zzp’ers nam toe. Het aantal vaste werknemers nam toe met 2,2% tot zo’n 5,3 miljoen. Het aantal flexibele krachten nam met 2,5% toe tot in totaal 3 miljoen. Daarvan zijn 1,1 miljoen zzp’er. Het absolute aantal zzp’ers nam toe met 9.000. Het totaal aantal zzp’ers in de dienstverlening nam toe met 20.000 – maar het aantal zzp’ers dat producten verkoopt, nam juist af met 11.000. Daardoor blijft er een aantal van 9.000 zzp’ers over.

De overgrote meerderheid van de toename in flexibele werknemers bestond uit jongeren van 15 tot 25 jaar. Dat zijn vaak oproepkrachten in het onderwijs.

Lees hier meer.

Zzp'er gebruikt Excel of Word voor facturatie

Uit onderzoek van Appwiki blijkt dat veel zzp’ers facturen opmaken in Word of Excel en dus geen gebruik maken van facturatiesoftware. De organisatie deed onderzoek onder 162 ondernemers en concludeert daaruit dat het merendeel van hen (zo’n 60%) hun facturen in Word of Excel opmaakt. Een derde van de zzp’ers geeft aan facturatiesoftware te gebruiken, tegenover zo’n twee derde van de MKB’ers.

Lees hier meer.

TIP Nieuws gemist? Ook kon je vorige week op ikwordzzper.nl meer lezen over de uitstel van de wet DBA tot 1 januari 2020. Ook kon je lezen dat het aantal mannelijke zzp’ers in de zorg is vertienvoudigd.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20