• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 46: wat speelde er in zzp-land?

Deze week hebben we veel belangrijk nieuws voor je verzameld. Er werd weer veel gediscussieerd over de wet DBA en de bescherming van zzp'ers, de toename van het aantal zzp'ers is afgevlakt en het Centraal Planbureau stelt dat zzp'ers beter beschermd moeten worden. Dankzij ons nieuwsoverzicht ben je snel op de hoogte van het belangrijkste nieuws van afgelopen week voor zzp'ers!

Werkgeversorganisatie VNO-NCW trekt steun voor wet DBA in

Het Financieel Dagblad meldt vandaag dat werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn steun voor de wet DBA in heeft getrokken. Voorzitter Hans de Boer geeft aan dat er door de wet teveel “chaos en onzekerheid is ontstaan.” Door de wet twee jaar in de ijskast te zetten, zou er tijd zijn om de wet fundamenteel te herzien. In deze periode zou de Belastingdienst geen boetes of naheffingen moeten leveren. In een interview met het FD stelt de Boer dat van de half miljoen zzp’ers die in onzekerheid zitten, 100.000 van hen serieuze problemen ervaren door de wet DBA.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een actueel overzicht van wat er speelt rond de wet DBA. Je vindt er antwoord op vragen, kunt modelovereenkomsten zoeken en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.

CBS: groei aantal zzp’ers in 2016 afgevlakt

Het CBS meldt vandaag dat het aantal zzp’ers dit jaar niet is toegenomen. In het derde kwartaal van 2016 waren er minder zzp’ers dan in hetzelfde kwartaal in 2015. Opvallend, want het aantal zzp’ers steeg in de afgelopen jaren voortdurend. Het aantal zzp'ers dat start, is vrijwel gelijk gebleven - echter er stoppen meer zzp'ers dan voorheen. In 2016 stopten er zo’n 50.000 zzp’ers per kwartaal. Ongeveer de helft daarvan is als werknemer aan de slag gegaan. Van hen heeft het grootste gedeelte een flexibele arbeidsrelatie, ofwel tijdelijk contract.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

CPB: nadelen flexibele arbeidsmarkt voelbaar bij zzp’ers en flexwerkers

Het Centraal Planbureau meldde donderdag 17 november 2016 dat er steeds meer flexibele arbeidsrelaties zijn. Sterker nog: het aantal tijdelijke contracten en zzp’ers ligt in Nederland significant hoger dan in het buitenland. Dit heeft economische voor- en nadelen, aldus het CPB. Die nadelen moeten we zoveel mogelijk beperken, stelt het CPB in een persbericht.

“De nadelen slaan relatief sterk neer bij de zwakkere groepen op de arbeidsmarkt”, stelt het bureau. Werkers zonder vast contract hebben vaker te maken met hogere werkeloosheid, armoede, een hoge werkbelasting en volgen minder scholing dan werknemers met een vast contract. Met betere regels rondom flexwerken zouden flexwerkers en zzp’ers beter beschermd zijn: “mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld het invoeren van meer regels of het verkleinen van de verschillen tussen de kosten en de risico’s van verschillende arbeidsrelaties. Uiteindelijk gaat het hierbij om een politieke afweging”, is in het persbericht te lezen.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

HeadFirst: Kwart zzp’ers overweegt te stoppen door wet DBA

Kennisbemiddelaar HeadFirst meldde dinsdag 15 november dat een kwart van de zzp’ers overweegt te stoppen als zzp’er door de wet DBA. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Feedbackrapport wet DBA’ dat door HeadFirst en ZP Zaken werd aangeboden aan de Tweede Kamer.

“Het merendeel van de opdrachtgevers (60%) zegt dat zij een ander inhuurbeleid hanteert na de komst van de Wet DBA. Slechts 10 procent heeft een onveranderd beleid. Bijna een derde (30%) van opdrachtgevers is nog bezig met het bedenken van een passende oplossing”, valt in het nieuwsbericht te lezen. Zo’n 56% van de opdrachtgevers hanteert geen generiek beleid, maar bepaalt dit per zzp’er. Opdrachtgevers die wel met een generiek beleid werken, sturen aan op alternatieve constructies (33%), zoals inhuren via een intermediair of payrolling, of bieden de zzp’er een (tijdelijk) dienstverband aan. Een gedeelte van de opdrachtgevers (11%) heeft zelfs de beslissing genomen geen enkele opdracht met zp’ers te verlengen.”

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Tentoo biedt whitepaper ‘parttime ondernemen’ aan

Veel zzp'ers werken naast hun werk in loondienst als parttime ondernemer, stelt HR-dienstverlener Tentoo. Deze week publiceerde de organisatie een gratis whitepaper waarin de voordelen en valkuilen van het parttime ondernemerschap worden uitgelicht. Hoe kun je parttime ondernemen het beste aanpakken? Dit wordt ook wel hybride ondernemen genoemd: dan wordt de vaste baan voor een deel opgezegd om zo te starten als ondernemer.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Wij bieden je de whitepaper namens Tentoo gratis aan: download het hier.

Steeds meer 50-plussers zien zich als zelfstandig ondernemer

Het aantal 50-plussers dat het zelfstandig ondernemerschap ziet als een mogelijke volgende stap, is in één jaar tijd gestegen van 28% naar maar liefst 37%. Dat blijkt uit het zevende Amway Global Entrepreneurship Report (AGER 2016) dat dinsdag werd gepubliceerd. Dit kon je deze week al op ikwordzzper.nl lezen.

Lees hier nogmaals het hele nieuwsbericht.

Blogs

ZZP Agenda