• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 44: wat speelde er in zzp-land?

Hoogopgeleide zzp'ers hard getroffen door de wet DBA, meer dan de helft van de zzp'ers komt aan werk via bemiddelaars en te veel onzekerheid voor flexwerkers: ook deze week speelde er van alles in zzp-land. In dit overzicht delen we het belangrijkste en meest opvallende nieuws met je.

'Hoogopgeleide zzp’ers massaal getroffen door wet DBA'

Uit onderzoek van HeadFirst, in samenwerking met ZP Zaken en onderzoekers van ZP Facts, blijkt dat hoogopgeleide zzp’ers hard getroffen worden door de wet DBA.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder duizenden zelfstandig professionals en opdrachtgevers. "Een groot gedeelte van de opdrachtgevers vindt het met de komst van de wet DBA moeilijker om zzp’ers in te huren. Veel ondervraagde zelfstandigen geven aan opdrachten mis te lopen, de opdracht bij hun huidige opdrachtgever niet te kunnen afronden of er wordt hen gevraagd om via een andere constructie te werken.”Zo’n 74% van de zzp’ers ondervindt momenteel dat het moeilijker is om een opdracht te vinden. 38% geeft aan dat ze een of meerdere opdrachten zijn misgelopen sinds de wet. Zelfs 84% van de opdrachtgevers vindt het moeilijker om zp’ers in te huren.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een actueel overzicht van wat er speelt rond de wet DBA. Je vindt er antwoord op vragen, kunt modelovereenkomsten zoeken en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.

'Minder zzp'ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid'

Dit nieuws kon je afgelopen dinsdag op ikwordzzper.nl lezen. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat een kwart van de zzp’ers niet genoeg financiële mogelijkheden heeft om, als ze arbeidsongeschikt worden, in een minimuminkomen te voorzien.

Het aantal zzp’ers dat zich verzekert tegen arbeidsongeschiktheid neemt steeds verder af. Had in 2006 nog 27% van de zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), in 2013 daalde dit naar 24%. Veel zzp’ers sluiten geen AOV af wegens financiële redenen. Ook blijkt dat meer dan de helft van de zzp’ers onvoldoende mogelijkheden heeft om een vervangend inkomen op WIA-niveau te krijgen. Een op de twintig van de zelfstandigen heeft zelfs helemaal geen mogelijkheden om in een minimuminkomen te voorzien en zal waarschijnlijk een beroep op de bijstand doen. Dit blijkt uit onderzoek dat op maandag werd gepubliceerd door het CPB.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

'Ruim helft van zzp’ers komt aan werk door bemiddelaar'

Uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1224 zzp’ers blijkt dat meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers voornamelijk aan werk komt via bemiddelaars.

Het percentage zzp’ers dat dankzij bemiddelaars aan opdrachten komt ligt volgens het onderzoek op 68,4%. Dat publiceerde ZZP Barometer afgelopen dinsdag 1 november. 50,4% van de ondervraagden ziet bemiddeling als toegevoegde waarde. Ook geeft 60,9% van de ondervraagden aan dat ze, bij opdrachten voor langere tijd, bereid te zijn een lager tarief te hanteren wegens zekerheid.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Instituut roept op: 'beperk onzekerheden flexwerkers'

Het Verwey-Jonker Instituut publiceerde donderdag het onderzoeksrapport ‘Zoeken naar zekerheid in vast en flexibel werk’. Het onderzoek beantwoordt daarin vragen als: ‘wat willen werkgevers en werkenden eigenlijk? Wat zijn hun wensen, verwachtingen en motieven? Die zekerheid is nog te weinig geregeld in flexibele contracten, aldus het instituut. Het instituut roept dan ook in het onderzoek sociale partners op 'de dialoog aan te gaan over hoe en waarin ze willen investeren om onzekerheid van flexwerkers te beperken'.

Lees hier het hele nieuwsbericht en download het onderzoeksrapport.

Blogs

ZZP Agenda