• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 4: groei aantal bedrijven met 5%

Deze week in het nieuws: het CBS kwam met cijfers waaruit blijkt dat het aantal bedrijven dit jaar met 5% is toegenomen. Vooral het aantal eenmanszaken is gestegen: op 1 januari waren dat er bijna 80.000 meer dan vorig jaar. Ook zijn deze week gesprekken begonnen over vervanging van de wet DBA. Lees meer in dit nieuwsoverzicht.

Groei aantal bedrijven met 5%

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het aantal bedrijven met vijf procent is gegroeid. Op 1 januari van dit jaar telde Nederland 1.665.795 bedrijven. Dat zijn er 78.500 meer dan het jaar ervoor. Vooral het aantal eenmanszaken is toegenomen.

Het aantal eenmanszaken is met 79.500 toegenomen, het aantal bedrijven met méér dan een werkzame persoon nam met duizend af. Het aantal bedrijven met twee tot negen werkzame personen nam af met drieduizend.

Bron afbeelding: CBS.

In het afgelopen jaar is de groei van bedrijven bijna helemaal volledig toe te schrijven aan het mkb (bedrijven tot 250 werkzame personen). Ook het aantal bedrijven met méér dan 50 werknemers nam flink toe: nog nooit waren er zoveel grotere bedrijven (3.120) sinds 2009.

Bron: CBS.

Gesprekken over vervanging wet DBA begonnen

Deze week begonnen ook de onderhandelingen over de opdrachtgeversverklaring, de regeling die de wet DBA zou moeten vervangen. Het kabinet overlegde deze week met zzp’ers, opdrachtgevers en vakbonden over hoe de wet eruit zou moeten zien.

Het overleg vond plaats tussen zzp’ers en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Menno Snel (Financiën) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), werkgevers en vakbonden.

De wet DBA werd in mei 2016 ingevoerd in plaats van de VAR-verklaringen, maar bleek niet naar tevredenheid te werken. Zzp’ers klaagden over het afnemen van opdrachten omdat opdrachtgevers te bang zouden worden om hen in te huren en alsnog premies en belastingen te moeten betalen.

De oplossing voor de wet DBA zou nog twee jaar op zich laten wachten en wordt naar verwachting in 2020 gepresenteerd.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda