• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 32: hoger uurtarief in de bouw

Deze week in het nieuws: door personeelstekort in de bouw schiet het uurtarief van zzp'ers in de sector omhoog: van wel € 25,- sinds de crisis naar € 45,- per uur. Ook zijn er volgens het CBS steeds minder faillissementen. Ook lees je een artikel over dat zzp'ers meer bescherming hebben dan we denken..

Uurtarief in de bouw schiet omhoog

Het uurtarief van zzp’ers in de bouw is flink gestegen sinds de financiële crisis: van gemiddeld € 25 naar € 45. Dat meldt NOS vandaag.

In het artikel vertelt oud SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen dat tijdens de crisis zelfs tarieven van € 15 per uur werden gehanteerd. “Een uurtarief van € 45,- is echt op zijn plaats”, vertelt ze aan de NOS. Door het personeelstekort in de bouw zijn het gunstige tijden voor de zzp’er in de sector: er is meer dan genoeg werk.

Gesthuizen is voorzitter van de Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland (AFNL). In het westen en zuiden van ons land gelden over het algemeen hogere tarieven dan in de rest van het land. Volgens de organisatie komt dat omdat er in het westen meer werk is – en dus een hogere prestatiedruk.

Bron: NOS.

Minder faillissementen in juli

Het CBS meldt dat het aantal faillissementen is gedaald. Er zijn in juli 34 minder bedrijven failliet verklaard dan in juni. Voor het aantal faillissementen geldt dat het grootste gedeelte daarvan in de handel is.

Lees hier het hele bericht.

‘Zzp’er heeft meer bescherming dan je denkt’

ZiPconomy.nl publiceerde deze week een artikel over de rechten van zzp’ers. In het artikel valt te lezen dat de zzp’er ten onrechte wordt afgeschilderd als ‘vogelvrij en zonder rechten’. ZiPconomy verwijst naar een opiniestuk van Jaap van Slooten, hoogleraar arbeidsrecht.

In de column in het FD wees van Slooten erop dat óók werkenden zónder arbeidsovereenkomst bescherming hebben. Denk aan de Arbowet, Arbeidstijden wet, Wet Minimumloon, minimumvakantiebijslag, Wet Huis voor klokkenluiders en algemeen vermogensrecht. Volgens de hoogleraar zijn deze ook van toepassing voor werkenden zonder arbeidsovereenkomst. ‘Er moet wel enige mate van gezag zijn, maar dat is ook bij zzp’ers vaak het geval’, aldus van Slooten.

Lees hier het hele bericht.

Blogs

ZZP Agenda