• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 31: minder faillissementen en meer snelgroeiende bedrijven

Deze week in het nieuws: het gaat goed met de Nederlandse ondernemer! Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het aantal snelgroeiende bedrijven toeneemt. Ook weet ABN Amro uit onderzoek te melden dat er steeds minder faillissementen zijn - onder andere omdat het zo goed gaat met de eenmanszaken. In dit nieuwsoverzicht lees je meer.

CBS: aantal snelgroeiende bedrijven neemt toe

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat het aantal snelgroeiende bedrijven steeds verder toeneemt. Met name in de bouw en in de horeca groeien ondernemingen snel: daar nam het aantal werknemers in 2016 snel toe.

Overname

Met ‘snelgroeiend’ wordt bedoeld: als het aantal werknemers in drie opvolgende jaren met gemiddeld 10% toeneemt. Bij een zesde van de snelgroeiende ondernemingen kwam dit door een overname.

Bouw en horeca vooral snelgroeiers

In de bouw waren er in 2016 385 snelgroeiende bedrijven, dat is de helft meer dan het jaar daarvoor. In de horeca waren er in 2016 945 snelgroeiende bedrijven, dat is een kwart meer dan het jaar daarvoor. Vooral restaurants en logiesverstrekkers behoren tot die snelle groeiers. In de informatie- en communicatiebranche nam ook het aantal medewerkers vlug toe, met name in de IT-dienstverlening zoals softwareontwikkelaars.

Lees hier het hele bericht.

Minder faillissementen: steeds meer eenmanszaken doen het goed

ABN Amro meldt dat er fors minder faillissementen zijn. Dat komt onder andere door dat er steeds meer eenmanszaken zijn die het goed doen. ABN Amro concludeert dit naar aanleiding van een onderzoek door het economisch bureau van de bank. Dat publiceerde DFT (De Financiële Telegraaf).

Daling faillissementen in bouw, industrie en detailhandel

Van de duizend bedrijven gaan er gemiddeld 2,8 failliet. In 2013 lag dit aantal nog op 7 bedrijven en in 2007, ten tijde van de crisis, op 5,8. Met name in de bouw, industrie en detailhandel daalt het aantal faillissementen.

Lees hier het hele bericht.

Minder ondernemers in de bijstand

Overigens meldde DFT vorige week ook dat het aantal ondernemers in de bijstand is gedaald. In het vorige kwartaal steeg dit aantal onverwachts, echter nu ligt het aantal weer op basisniveau.

Dit wordt gemeten volgens de zogenoemde ‘IMK-index’ van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. De index werd in 2008 na de crisis gesteld op 100. In maart 2010 haalde de index maar liefst 272. Vorig kwartaal lag de index op 80, de laatst gemeten index is 61. Dat is ruim onder het niveau van vóór de crisis.

Bbz-regeling

De index meet het aantal ondernemers dat een krediet of uitkering aanvraagt bij zijn of haar gemeente, de zogenaamde Bbz-regeling die in 300 gemeentes geldt. Met dit ‘Besluit bijstandverlening zelfstandigen’ kunnen ondernemers dankzij de regeling doorgaan met ondernemen ondanks dat zij er financieel slecht voor staan.

Lees hier het hele bericht.

Blogs

ZZP Agenda