• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 28: zzp'ers vinden AOV en pensioen te duur

Deze week kwam het CBS met nieuwe cijfers over zzp'ers. Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 blijkt namelijk dat maar liefst 80% van de zzp'ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Ook bouwt een kwart van de zelfstandigen geen pensioen op. Daarnaast waren er nog nooit zoveel ondernemingen in Nederland en zijn zzp'ers positiever over hun financiële situatie dan twee jaar geleden. Lees meer in dit nieuwsoverzicht.

De grootste reden waarom veel zzp'ers geen pensioen of AOV hebben, is omdat het te duur zou zijn. Van de zzp’ers die wel een AOV hebben, werkt het gros in de bouw (zo’n 34%). In de sector cultuur, recreatie en overige diensten hebben de minste zzp’ers een AOV (iets meer dan 8%).

Overigens interviewde Metro Martijn Pennekamp over dit onderwerp. Lees dat artikel hier terug: ‘Als topfitte zzp’er een AOV afsluiten? Doei..

TIP Lees ook eens het kennisartikel ‘Broodfonds of AOV: wat is het verschil?’

Lees hier nog eens het nieuwsbericht terug.

Zzp'ers positiever over financiële situatie

Ondanks dat het grootste gedeelte van de zzp’ers niet verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid wegens de hoge kosten en pensioenopbouw vaak ook te duur vindt, zijn zelfstandigen wel positiever over hun financiële situatie dan twee jaar geleden. Vooral ondernemers in de bouw zijn vaker positief. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Overigens zijn freelancers in België ook erg tevreden: zij geven hun freelancebestaan gemiddeld een 7,9.

Lees hier het nieuwsbericht.

Record aantal ondernemingen in Nederland

Nog nooit waren er zoveel ondernemingen in Nederland. Op 1 juli 2017 telde de Kamer van Koophandel bijna 1,8 miljoen ondernemers. Opvallend is dat het aantal starters in vergelijking met vorig jaar is afgenomen, behalve in de bouw. Daar ligt het aantal starters dit jaar 8% hoger dan vorig jaar. Een afname in faillissementen, vooral in de detailhandel, gezondheidsbranche en horeca, verklaart het record aantal ondernemingen.

Lees hier nog eens het nieuwsbericht terug.

Slechts een op de acht interim opdrachten naar zzp'ers

ZiPconomy deed onderzoek naar interim opdrachten en kwam erachter dat slechts een op de acht interim opdrachten van overheden naar zzp’ers gaat. ZiPconomy onderzocht 1.100 opdrachten en concludeerde dat er 12,7% naar een zelfstandige ging. Overheden gebruiken steeds vaker openbare marktplaatsen om opdrachten in te vullen, zoals  Overigens lag het percentage twee jaar geleden nog op 7,5%.

Lees hier het nieuwsbericht.

Blogs

ZZP Agenda