gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Nieuwsoverzicht week 28: zzp'ers vinden AOV en pensioen te duur

14 juli 2017

Deze week kwam het CBS met nieuwe cijfers over zzp'ers. Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 blijkt namelijk dat maar liefst 80% van de zzp'ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Ook bouwt een kwart van de zelfstandigen geen pensioen op. Daarnaast waren er nog nooit zoveel ondernemingen in Nederland en zijn zzp'ers positiever over hun financiële situatie dan twee jaar geleden. Lees meer in dit nieuwsoverzicht.

De grootste reden waarom veel zzp'ers geen pensioen of AOV hebben, is omdat het te duur zou zijn. Van de zzp’ers die wel een AOV hebben, werkt het gros in de bouw (zo’n 34%). In de sector cultuur, recreatie en overige diensten hebben de minste zzp’ers een AOV (iets meer dan 8%).

Overigens interviewde Metro Martijn Pennekamp over dit onderwerp. Lees dat artikel hier terug: ‘Als topfitte zzp’er een AOV afsluiten? Doei..

TIP Lees ook eens het kennisartikel ‘Broodfonds of AOV: wat is het verschil?’

Lees hier nog eens het nieuwsbericht terug.

Zzp'ers positiever over financiële situatie

Ondanks dat het grootste gedeelte van de zzp’ers niet verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid wegens de hoge kosten en pensioenopbouw vaak ook te duur vindt, zijn zelfstandigen wel positiever over hun financiële situatie dan twee jaar geleden. Vooral ondernemers in de bouw zijn vaker positief. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Overigens zijn freelancers in België ook erg tevreden: zij geven hun freelancebestaan gemiddeld een 7,9.

Lees hier het nieuwsbericht.

Record aantal ondernemingen in Nederland

Nog nooit waren er zoveel ondernemingen in Nederland. Op 1 juli 2017 telde de Kamer van Koophandel bijna 1,8 miljoen ondernemers. Opvallend is dat het aantal starters in vergelijking met vorig jaar is afgenomen, behalve in de bouw. Daar ligt het aantal starters dit jaar 8% hoger dan vorig jaar. Een afname in faillissementen, vooral in de detailhandel, gezondheidsbranche en horeca, verklaart het record aantal ondernemingen.

Lees hier nog eens het nieuwsbericht terug.

Slechts een op de acht interim opdrachten naar zzp'ers

ZiPconomy deed onderzoek naar interim opdrachten en kwam erachter dat slechts een op de acht interim opdrachten van overheden naar zzp’ers gaat. ZiPconomy onderzocht 1.100 opdrachten en concludeerde dat er 12,7% naar een zelfstandige ging. Overheden gebruiken steeds vaker openbare marktplaatsen om opdrachten in te vullen, zoals  Overigens lag het percentage twee jaar geleden nog op 7,5%.

Lees hier het nieuwsbericht.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord