• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht week 13: aantal starters gestegen

Deze week in het nieuws voor zzp'ers: ondernemers houden van hun eigen bedrijf zoals vaders van hun kinderen, het aantal starters op de arbeidsmarkt stijgt en Zelfstandigen Bouw heeft naar eigen zeggen een 'makkelijke oplossing' voor de wet DBA. 

Ondernemers houden van bedrijf zoals vader van kind

Uit een wetenschappelijk onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd, blijkt dat de liefde van een ondernemer voor zijn bedrijf veel lijkt op de liefde van vaders voor hun kinderen. Dat meldt NU.nl.

Onderzoekers bekeken de hersenactiviteit en het gedrag van zowel vaders als ondernemers. Tijdens het onderzoek kregen vaders foto’s van zowel hun eigen kinderen als de kinderen van anderen te zien, terwijl ondernemers foto’s van hun eigen bedrijf en die van anderen te zien kregen.

Lees het nieuwsbericht op NU.nl.

Zelfstandigen Bouw pleit voor minimumtarief als alternatief voor wet DBA 

Zelfstandigen Bouw, de adviesorganisatie voor zzp’ers in de bouw, heeft een ‘eenvoudige oplossing’ gevonden voor de wet DBA. Het alternatief zou een minimumtarief van twee keer het minimumloon moeten zijn.

Een van de criteria waaraan zzp’ers zouden moeten voldoen, zou een minimumtarief hanteren zijn. Duikt de zzp’er onder deze prijs, is het geen zelfstandige – aldus de organisatie. Ook zou de zzp’er niet langer dan twee jaar aansluitend voor één opdrachtgever mogen werken.

De oplossing zou volgens Zelfstandigen Bouw alleen voor de zakelijke markt en niet voor de particuliere markt moeten gelden.

Lees het hele nieuwsbericht.

Stijging aantal starters

RTLZ meldt het aantal starters op de arbeidersmarkt stijgt. Het aantal starters steeg vorig jaar met twee procent tot 131.000. Zo hoog is het aantal starters sinds 2010 niet geweest.  

Dat meldt de ING, die het onderzoek baseert op inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel. De stijging zou grotendeels te danken zijn aan twee regelwijzigingen. Zo werd de regelgeving in de agrarische sector verscherpt, waardoor meer mensen zich in moesten schrijven. In de taxibranche werden de regels juist versoepeld: steeds meer mensen schrijven zich in als zelfstandig ondernemer voor taxidienst Uber.

Lees hier het hele nieuwsbericht

Blogs

ZZP Agenda