• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht: wat speelde er in zzp-land deze week?

Van het afschaffen van de huuraftrek tot een daling in het aantal zzp’ers: er is weer genoeg over zzp’ers gemeld afgelopen week. We hebben het belangrijkste nieuws voor je verzameld zodat je weer snel op de hoogte bent. Lees hier het overzicht van de afgelopen week. 

'Inhuur zzp'er geen remedie tegen vergrijzing op de werkvloer'

Dit kopt het Financieele Dagblad vandaag. Veel werkgevers denken de vergrijzing binnen hun bedrijf beter op te kunnen vangen door zzp’ers in te zetten. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt echter dat de zzp’er geen oplossing is voor vergrijzing op de werkvloer. “De groep zzp’ers met een lage en middelbare opleiding vertoont namelijk in leeftijd en geslacht ‘opvallend weinig verschil’ met werknemers in vaste dienst. Voor beide groepen geldt dat er meer 45-55 jarigen zijn dan mensen tussen 35-45 jaar. Bovendien zijn er relatief minder jongeren actief als zzp'er, ‘waardoor ook zij de vergrijzing niet kunnen opvangen’, zegt Madeline Buijs, sectoreconoom bouw & zzp bij ABN Amro.”

Lees het hele bericht op fd.nl. Hier kun je het rapport van ABN Amro inzien.

Wiebes wil huuraftrek voor zzp’ers terugdraaien

Afgelopen woensdag kon je tevens op ikwordzzper.nl lezen dat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) van plan is de huuraftrek voor zzp’ers terug te draaien.  “Afgelopen augustus werd bekend gemaakt dat de thuiswerkende zzp’er zijn huur van de winst mocht aftrekken. Deze maatregel blijkt van korte duur: staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten de regeling terug te willen draaien.”

Lees het hele bericht hier nog eens terug.

Onrust Wet DBA zorgt voor daling aantal zzp'ers

BNR Nieuwsradio en RTLZ weten vandaag te melden dat de onzekerheid rondom de Wet DBA een daling van het aantal zzp’ers tot gevolg heeft. Uit een nieuwe analyse van ABN Amro blijkt dat sinds de wet van kracht is gegaan, er 5.000 minder zzp’ers zijn in het tweede kwartaal van 2016.  “In eerste kwartaal van 2016 kwamen er nog 16.000 zzp'ers bij, maar toen was de Wet DBA nog niet van kracht. ABN AMRO verwacht niet dat de onrust over de wet snel zal verdwijnen en denkt dat het aantal zzp'ers nog wel verder kan gaan dalen. Volgens ABN AMRO zou het aantal zzp'ers in Nederland blijven groeien, maar lijkt dat door de ontstane onrust en onzekerheid door de nieuwe wet niet te gebeuren en lijkt de groei juist af te vlakken. ABN denkt dat zzp'ers nu vaker aan de slag gaan als uitzendkrachten, aangezien het aantal uitzendkrachten 'opvallend gestegen' is in het eerste halfjaar van 2016.”

Lees het hele bericht op bnr.nl.

TIP Heb je vragen over de wet DBA of modelovereenkomsten? Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een actueel overzicht van wat er speelt rond de wet DBA. Je vindt er antwoord op vragen, kunt modelovereenkomsten zoeken en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.

PvdA zet in haar verkiezingsprogramma stevig in op bescherming zzp’er

Zipconomy meldde afgelopen maandag dat de PvdA veel aandacht besteedt aan zzp’ers in het verkiezingsprogramma. “PvdA zet in haar verkiezingsprogramma stevig in op bescherming zzp’er”, kopt de site. “Wat goed is, willen we behouden. Dat de arbeidsmarkt dynamischer is dan vroeger is positief, maar de schaduwzijden willen we bestrijden.” De PvdA wil zzp’ers met wie het goed gaat de vrijheid geven om te ondernemen en tegelijkertijd andere groepen zzp’ers flinke bescherming bieden. Door maatregelen als een minimumtarief en een verbod op aanbesteden voor tarieven onder het minimum loonniveau. De startersaftrek moet bijvoorbeeld plaats maken voor een aanneem-aftrek. De PvdA wil verder een collectieve (verplichte) basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid en een basis pensioenvoorziening voor alle zzp’ers.”

Lees het hele bericht op zipconomy.nl.

Keurmerk zzp-bemiddeling

Op donderdag 27 oktober werd bekend dat brancheorganisatie NBBU een keurmerk in het leven wil roepen voor het bemiddelen van zzp’ers. “In de markt bestaat onduidelijkheid over de rol van de zzp-intermediair, soms met misverstanden tot gevolg. De NBBU vindt het belangrijk die onduidelijkheid weg te nemen. Bovendien bleek dat zzp-intermediairs behoefte hebben aan een keurmerk om zich positief te kunnen onderscheiden van andere dienstverleners. Dit keurmerk bestond nog niet. Opdrachtgevers en zzp'ers weten dat ze dan kiezen voor bemiddelaars die hun dienstverlening goed hebben ingeregeld en ook bereid zijn daarover transparantie te bieden.”

Lees het hele bericht op nbbu.nl.

CDA en ONL openen meldpunt voor zzp'ers

Op onder andere Telegraaf.nl verscheen afgelopen dinsdag het bericht dat CDA en ONL een meldpunt openen voor zzp’ers.  “CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft samen met ondernemersorganisatie ONL een meldpunt geopend voor zzp-ers die problemen ervaren sinds de afschaffing van de VAR. Het meldpunt dat Staatssecretaris Wiebes van Financiën eerder opende bij de Belastingdienst zou volgens Omtzigt niet werken omdat het daar niet mogelijk is om je anoniem te melden. De Belastingdienst vraagt opdrachtgevers en opdrachtnemers naar hun gegevens. Volgens ONL durft een grote groep ondernemers hun problemen bij het gebruik van de modelcontracten daarom niet te melden.”

Lees het hele bericht op Telegraaf.nl.

Blogs

ZZP Agenda