• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwsoverzicht: groei aantal ondernemers en meer hypotheekaanvragen zzp’ers

Nu 2017 is begonnen, worden er steeds meer onderzoeken gepubliceerd omtrent zzp’ers in 2016. We hebben een aantal nieuwsberichten voor je opgezocht en verzameld in dit nieuwsoverzicht. Deze week: meer hypotheekaanvragen door zzp'ers, groei aantal ondernemingen in 2016 én staatssecretaris Wiebes maant ondernemers en opdrachtgevers tot kalmte.

Cijfers: zzp’ers in 2016

Dinsdag publiceerden we een overzicht van feiten en cijfers omtrent zzp’ers in 2016. Deze cijfers werden gepresenteerd door de Kamer van Koophandel in het Jaaroverzicht Ondernemend Nederland 2016. Het aantal ondernemingen groeide met 3% ten opzichte van 2015. Ook groeide het aantal parttime zzp’ers en nam het aantal vrouwelijke zzp’ers toe. Daarnaast is ook een stijging in het aantal buitenlandse starters.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Grote stijging in hypotheekaanvragen zzp’ers

Uit onderzoek van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat het aantal hypotheekaanvragen in 2016 is gestegen – ook onder zzp’ers. In 2013 onderzocht HDN de hypotheekaanvragen van zzp’ers voor het eerst en kwam toen op 7.200 aanvragen. In 2016 is dit aantal gestegen tot maar liefst 30.000 aanvragen. Vooral zzp’ers tussen 35 en 54 jaar oud deden meer aanvragen. Dat publiceerde Het Financieele Dagblad. Martijn Pennekamp schreef hier ook een blog over: die lees je hier.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Wiebes wil onrust wegnemen

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) benadrukt nogmaals dat zzp’ers en opdrachtgevers niet bang hoeven zijn voor eventuele boetes of naheffingen. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Als een opdrachtgever een zzp’er inhuurde en er achteraf sprake blijkt te zijn van loondienst, worden er geen naheffingen of boetes opgelegd. Wiebes meldde dat in een brief die hij naar tientallen branches stuurde

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Zzp’ers minder vertrouwen in toekomst

De Telegraaf weet te melden dat zzp’ers 2017 niet zo rooskleurig in zien. Dat blijkt uit onderzoek van ING. De Ondernemersindex moet een beeld geven van het vertrouwen dat het MKB (tot 250 werknemers) heeft. Terwijl de gemiddelde ondernemer positief is, heeft de zzp’er minder vertrouwen in de toekomst.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Blogs

ZZP Agenda